Как да се излекуваме с ТЕС – Техника за емоционална свобода

Как да се излекуваме с ТЕС – Техника за емоционална свобода

Техниката за емоционална свобода е една от най-ефективните за подобряване на качеството на живот, самоусъвършенстване, елиминиране на множество проблеми, психологически дефицити, както и физически неразположения и заболявания.

Нейн създател е Гари Крейг и тя е част от енергийната психология. Основната концепция на която се базира е „прекъсвания в енергийната система на човешкото тяло.“

Съвсем лесно, бързо и без напрежение ТЕС премахва физическите, емоционалните и умствените бариери за правилното протичане на енергията на клетъчно ниво. Това позволява организма да възстанови енергийния си баланс и да заработи оптимално.

Процеса се осъществява чрез потупвания – стимулиране на определени точки на лицето, тялото и ръцете, докато в същото време човек е настроен емоционално и мисловно към проблема, който желае да бъде отработен.

При много случаи директното прилагане на ТЕС върху физическия проблем води до ефективно отстраняване на болката или неразположението. В други, за да се достигне пълното му разрешаване, е необходима по-задълбочена работа върху емоционалната подложка, която съпровожда го съпровожда.

ТЕС използва познанията от източната медицина, споделяни от хилядолетия – че човек съществува, благодарение на жизнена енергия, която протича в тялото му. В различните култури тази енергия е наричана с различни имена – Чи, Ки, Прана, но общото помежду им е схващането, че блокирането на енергията води до възникване на умора и заболявания. Акупунктурата и акупресурата използват това знание от хилядолетия, за да помогнат за отпушването на енергийния поток и възстановяването на тялото.

Всяка негативна емоция, която преживяваме води до нарушение в преноса на енергия. Физическата болка и заболяванията на дълбоко ниво са свързани с негативните емоции. Всяко заболяване или физическа болка може да бъдат проследени до определена негативна емоция. От една страна физическите симптоми причиняват емоционален дистрес, а от друга – неразрешените емоционални проблеми се изразяват чрез физически симптоми. За да помогнем на тялото, трябва да гледаме на него комплексно, а частично и симптоматично. Или с други думи, без да открием и работим върху истинската причина, не можем да достигнем напълно излекуване.

Много често истинската причина за нарушения баланс в тялото се дължи на дълбоко скрити вярвания, които всеки от нас носи в себе си. Това може да е вярването, че не съм достатъчно добър; че няма да се справя; че каквото и да правя, няма смисъл; че съм прекалено глупав/мързелив/неспособен; че другите ме предават постоянно; че все на мен ми се случва нещо лошо и така нататък, списъкът може да продължи до безкрай. Всяко едно от тези схващания се базира на множество случки, най-често в първите шест години от живота ни, от които ние сме стигнали до този конкретен извод. Когато идентифицираме и приложим ТЕС, върху тези емоции и/или случки, можем да премахнем негативното вярване и да продължим напред.

ТЕС помага за връщане на баланса в тялото, тогава неговата енергия отново ще тече свободна и непрекъсната. Така физическите и емоционалните проблеми, които се дължат на прекъсването на енергията, ще изчезнат.

Как се прилага

По същество ТЕС е изключително лесен и прост за прилагане метод, който се намира буквално на върха на пръстите. Той е достъпен за всички и може да донесе облекчение на сериозен проблем в рамките на минути.

По подобие хилядолетните традиции на акупресурата и акупунктурата, ТЕС въздейства върху енергийните центрове в тялото – точките на пресичане на енергийните меридиани, като с върха на пръстите последователно се потупва върху няколко конкретни точки, разположение основно по главата и горната част на тялото.

Проблемите, физически или психически, настъпват, когато има блокиране или задържане на енергията в определени точки. Чрез ТЕС се въздейства механично върху тези точки, така че енергийният поток се освобождава и в последствие проблемът изчезва.

За да е ефективна техниката обаче, трябва да се спазят някои основни правила. Едно от най-важните е точно да се определи неразположението и да се работи концентрирано върху него. Колкото по-конкретен е проблемът, толкова по-ефективен е ТЕС.

Преди да започнете да потупвате е важно да определите проблема или неразположението, върху което ще работите. Да кажем – мъчи ви главоболие.

Като начало определете силата на болката по скалата от 0 до 10, като 10 е най-силното ниво на болка. Запишете или запомнете това число.

След това определете точното място на болката, заедно с нейната форма или усещане – стягаща, пулсираща, режеща болка. Ако можете, определете и цвят, с който я свързвате. Целта е да дадете максимално точно описание, така че да покажете ясна картина на подсъзнанието си, с която то да работи.

След като сте наясно с точния проблем, неговото местоположение, сила и усещане, сте готови за започнете да потупвате върху себе си.

Да кажем, че усещате стягаща болка в областта на челото, със сила 7.

Точки на потупване

Техники за емоционална свобода или ТЕСОсновните точки са разположени по протежение на главата и горната част на тялото. Точките са: върха на главата, в основата на всяка вежда, отстрани на очите, под очите (върху костта), под носа, на брадичката, в основата на ключиците, под мишниците. В тази статия (http://shapesweetness.com/menu.php?m_id=81) може да видите точното местоположение на основните точки върху главата и горната част на тялото.

Преди да започне същинското потупване, трябва да се настроите на проблема. Изречете на глас какво ви мъчи и да го приемете. В същото време потупвате отстрани на ръката (карате точката). Това се нарича установка и се повтаря три пъти.

След това самият процес на потупване е много лесен. С върха на пръстите минавате и потупвате 5-6 пъти върху всяка точка докато изричате на глас какво ви мъчи.

Да започваме!

Карате точката (КТ): Въпреки че имам силно главоболие, аз напълно и изцяло се приемам и приемам начина, по който се чувствам.

Карате точката (КТ): Въпреки че имам това стягащо главоболие , аз напълно и изцяло се приемам и приемам начина, по който се чувствам.

Карате точката (КТ): Въпреки че имам силно главоболие, все едно нещо ме стяга над веждите, аз напълно и изцяло се приемам и приемам начина, по който се чувствам.

Върха на главата (ВГ): Боли ме главата.

Основата на веждата (ОВ): Стяга ме точно над веждите.

Отстрани на окото (ОО): Стяга ме главата силно.

Под окото (ПО): Това стягащо главоболие в областта на челото.

Под носа (ПН): Много ме боли главата.

Под устната (ПУ): Не намирам облекчение от това силно главоболие.

Ключицата (К): Това главоболие не спира.

Под мишницата (ПМ): Тази пронизваща болка в областта на челото.

Продължете по същия начин като изреждате характерните особености на болката. След няколко обиколки на всички точки спрете и определете силата на новото състояние като и дадете число между 0 и 10.

Обикновено няколко преминавания през всички точки са достатъчни, за да намалее болката или да изчезне напълно. Възможно е да се премести и на друго място. Тогава просто повторете процедурата, като описвате новото усещане.

Просто е, но помага много бързо!

ТЕС се използва изключително ефективно при стрес и психическо натоварване. В тази статия (http://shapesweetness.com/menu.php?m_id=86) ще намерите готова рецепта, която да използвате при подобни случаи.

Сфери на приложение на ТЕС:
 • зависимости
 • депресии
 • тревожност
 • стрес
 • страхови състояния
 • фобии
 • панически атаки
 • хранителни разстройства – анорексия невроза, булими, хиперфагия
 • безсъние
 • сексуални проблеми
 • травми – психически, емоционални, физически, нуевереност
 • занижена самооценка
 • агресия
 • хронична умора
 • липса на мотивация
 • успокояване на болката
 • мускулна дистрофия
 • високо кръвно налягане
 • хромонални проблеми
 • дислексия
 • дерматити
 • алергии
 • диабет
 • артрит

Техниката за емоционална свобода е доказала своята клинична ефективност в хиляди случаи на физически болестни симптоми и емоционални травми.

Задължително е паралелно с прилагането на ТЕС да се пие изключително голямо количество вода, защото тялото се дехидратира, докато освобождаваме енергийните потоци.

ВАЖНО!!! Статията и видеото не изчерпват информацията за ТЕС и показват техниката в най-простия ѝ вид, така че да можете да започнете да я прилагате веднага, докато се запознаете с цялата ви нужна информация. За да има траен ефект работата ви, е необходимо да се намери и отстрани корена на проблема.

Източник: lifelines-eft.com/http://nwcb.eu/zdravei.org

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...