Театрален спектакъл „Хората от Оз“с Цветана Манева с премиера в Бургас...

Театрален спектакъл „Хората от Оз“с Цветана Манева с премиера в Бургас на 9 октомври

Постановката е част от програмата на фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест 2018

На 9 октомври (вторник) от 19:30 часа в НХК ще се състои премиерата за Бургас на театрален спектакъл „Хората от Оз“.  Постановката на „Театър 199“ и Яна Борисова досега не е показвана в морския град. Неин режисьор е Галин Стоев, сценографията е дело на Юлиян Табаков, а музиката – на Саша Карлсон. В ролите публиката ще види Цветана Манева, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски, Стефан Вълдобрев и Радена Вълканова.

Представлението ще бъде показано в Бургас като част от програмата на второто издание на Порт Прим Арт Фест, което ще се проведе в дните от 8 до 13 октомври 2018г. Част от форума са фото и картинни изложби, филмови прожекции включително на късометражни ленти, концерт, литературни четения и представяния и други инициативи. Основател, организатор и спонсор на ППАФ е Гранд Хотел и СПА Приморец с любезното съдействие на община Бургас.

Театрална постановка „Хората от Оз“ е носител на редица награди, сред които са: Номинация „Аскеер“ 2014 за драматургичен текст и Награда „Икар“ 2014 за драматургичен текст на Яна Борисова; Награда „Аскеер“ 2013 за поддържаща мъжка роля и Номинация „Икар“ 2014 за поддържаща мъжка роля на Атанас Атанасов и Награда за женска роля на Международен фестивал „Друмеви театрални празници Нова българска драма“ 2014 присъдена на Цветана Манева. Отзивите за пиесата са повече от възторжени: от „„Деликатна, леко снобска, създадена от и за хора на духа “ до „Нямам нужда от други причини да обичам театъра – стига ми да преживея два вълшебни часа като тези с „Хората от Оз“.

Представлението бяга изцяло от дребните житейски несгоди и се съсредоточава върху глобални теми като приятелството, любовта, личностната свобода. То е третата, последна част от театралния триптих на Яна Борисова, започнал с „Малка пиеса за детска стая“ и продължил с „Приятнострашно“.Трите пиеси са обединени не от общ сюжет, а от почти еднаквия актьорски състав и прилики между характерите на героите.  Заглавието на постановката е инспирирано от романа на Лиман Франк Баум от 1904г. „Вълшебникът от Оз. Страната на Оз.“, който авторът описва като „модерна вълшебна приказка, в която изненадите и веселието изобилстват, а тъгите и кошмарите са изоставени“. Точно такава атмосфера очаква публиката и в „Хората на Оз“. Ето и няколко реда от представлението:

„В театъра, скъпи мой, всеки тенекиен човек има шанса да открие сърцето си…“

„Да говорим спокойно за любовта е лукс.”

„Единственото нещо, което не се съобразява със старостта, е любовта. Може да те сполети винаги, без да й пука дали е уместна. Любовта е много нетактична.”

Повече: заповядайте да видите и чуете сами на 9 октомври от 19:30 часа в НХК.

Билети на касата на НХК, за повече информация: +359 894 898 098

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...