С тур на занаятите завърши крафт фестивалът в Бургас

С тур на занаятите завърши крафт фестивалът в Бургас

От 8 до 12 юни в Бургас се проведе Трансграничен фестивал на занаятите, част от проекта „Партньорство за Творчески Културен Туризъм (iCREATE)“.

По време на събитието български и турски занаятчии и приложници обмениха опит и представиха своите изделия по време изложението на 9-10 юни, обсъдиха уеб страницата за представяне на занаятчийски изделия www.bgtr-icreate.eu  и възможностите за  организиране на турове в трансграничния регион.

В последните 2 дни на фестивала, в опознавателен тур на занаятите бяха посетени улица на занаятите и демонстрационен център на занаятите в Несебър, етнографските комплекси „Генгера“ – гр. Айтос и „Шато Медово“, Трансграничния детски комплекс в Средец, където са разположени петте занаятчийски работилници, оборудвани по проекта от българския партньор – РЗК Бургас. Българските и турски занаятчии бяха очаровани от красотата на изделията, обсъдиха се нови технологии, продукти и възможности за опазване на традициите и предаване на занаятите на младите, демонстрираха се изработването на грънчарски изделия, килими, плъстене. В работилниците по грънчарство, везбарство, свещолеене, тъкачество, плъстене, създадени в Средец, ще продължат да се обучават млади хора и деца и след края на проекта.

Уроци по родолюбие и гостоприемство бяха показани по време на тура. В Читалище „Съгласие 1905“ в Българово гостите се насладиха на експозиция от старинни вещи, както и на песните на новосформирания местен фолклорен ансамбъл. В Малко Търново те бяха почерпени с традиционни напитки от техния колега- дърворезбарят Мильо Бараков.

Фестивалът е финалното събитие по проект „Партньорство за Творчески Културен Туризъм (iCREATE)“  –

Partnership for creative cultural tourism (CB005.1.23.057), финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество „България-Турция“ 2014-2020, продължил 14 месеца. Партньори са Регионална занаятчийска камара – Бургас  и   Асоциация на художниците аматьори – Къркларели, Турция.

Още снимки

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...