Слави Томов представя „Старите майстори“ на Томас Бернхард в Дома на писателя

Слави Томов представя „Старите майстори“ на Томас Бернхард в Дома на писателя

Бургаският писател и журналист Слави Томов ще представи „Старите майстори“  на Томас Бернхард  в Дома на писателя. Събитието е на 3-ти август, събота, от 17.00 часа.

Томас Бернхард (на немски: Thomas Bernhard) е австрийски белетрист, поет и драматург, роден в Хеерлен, / 1931-1989г./ Той е автор на множество драматични произведения и е смятан за един от най-големите съвременни немскоговорящи драматурзи. От 1970 г. общо 18 негови пиеси са поставени в различни държави. Но недоволен от австрийския културен климат, в завещанието си Бернхард изрично забранява седемдесет години след смъртта му негови театрални произведения да се поставят на австрийска сцена, както и негови книги да се издават или четат пред австрийска публика. (Близо десет години по-късно тази забрана е отменена от неговия наследник.) Критичното му отношение към обществото, най-вече в Австрия, предизвиква остри спорове и крайни реакции, например сензационното конфискуване на романа му „Дървосеч“ през 1984 година.

„Цялото и съвършеното са непоносими за нас… Нито един от световно известните шедьоври, независимо от кого е нарисуван, не е цялостен и съвършен. Това всъщност ме прави щастлив. Едва когато проумеем, че не съществува нищо цялостно и съвършено, можем да продължим да живеем.“ Томас Бернхард.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...