Рибари: Редки видове риба се завръщат по Южното Черноморие

Рибари: Редки видове риба се завръщат по Южното Черноморие

Димитър Янчев, председател на рибарското сдружение „Морски сговор“ и неформален кмет на бургаското рибарско селище Ченгене скеле

Редки видовe риба, които отдавна не са влизали в мрежите на рибарите по Южното Черноморие, се завръщат, напоследък все по-често. Това разказа за e-Burgas.com Димитър Янчев, председател на рибарското сдружение „Морски сговор“ и неформален кмет на бургаското рибарско селище Ченгене скеле. Той сподели, че наскоро за пореден път е уловил риба „спари“, която отдавна не е виждана тук. Тя с жълтеникаво-сребърни страни. Гърбът и ивиците са маслинено зелени и тежи около един килограм. 

„Поне от петнадесет години не бях я улавял“, казва Димитър Янчев, известен повече като Митко Брадата. Той живее в рибарското селище от около петдесет години. И добре си спомня времето, когато често били улавяни моруни с тегло от по няколко стотин килограма, паламудът се превозвал със самосвали и морето гъмжало от какви ли не морски обитатели.

„Усеща се общо подобряване на здравето на морето“, коментира сегашната ситуация оптимистично познавача на Южното Черноморие, И обяснява, че недалеч от „Ченгене скеле“ например се наблюдава голяма популация от морско конче-вид, който през последните десетилетия се срещаше много рядко.

„Старите хора казват, че въздухът е чист там, където има светулки. А морската вода там, където има морски кончета“, категоричен е Димитър Янчев.

Тоя има наблюдения и че през последните няколко години барбунът или така наречената „царска риба“ е със значително по-големи размери. А числеността на пасажите е значителна.

Председателят на рибарското сдружение „Морски сговор“ разказа още, че в момента има добри индикации за очаквания активен риболовен сезон. Защото в морето има добри количества от така наречения „ем“. Това са пасажи от дребни рибки-хамсия, сафрид и други. С които се хранят едрите риби. Въпреки това обаче не смее, да се ангажира с коментар за това, какъв ще бъде риболовната година „Никой не може да даде прогноза какво ще се случи. Всичко е в ръцете на Свети Никола“, казва той.

Автор: Татяна БАЙКУШЕВА

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...