Решено: В „Меден рудник“ ще има гимназия по програмиране и изкуствен интелект

Решено: В „Меден рудник“ ще има гимназия по програмиране и изкуствен интелект

pinterest.com

Димитър Николов: Ще ни трябват доста пари, но това е бъдещето на Бургас!

Община Бургас ще създаде професионална гимназия по компютърно програмиране. Предложението на кмета Димитър Николов бе прието с пълно единодушие от Общински съвет – Бургас. Училището ще се настани в сегашната Техническа гимназия в „Меден рудник“.  Докладната бе приета с голям ентусиазъм дори от опозицията.

Предвижда се училището да бъде с интензивно изучаване на английски и немски език и да подготвя специалисти в професионално направление „Компютърни науки“, професия „Програмист“, специалности „Програмно осигуряване“ и „Приложен програмист“ със срок на обучение 5 години с прием след завършен седми клас.

Аз лично мисля, че това е най-смислената докладната в днешната сесия, касаеща бъдещето на Бургас. Информацията, която събрахме съвсем наскоро показва голям интерес от страна на младите хора да учат програмите и компютърни технологии.“ заяви Димитър Николов.

Той припомни, че преди половин година стартираха курсове по програмиране в Бургас. В момента в двата курса на СофтУни се обучават по 200 души, в Бизнес инкубатора се обучват 100 деца по уеб дизайн.

Според Николов петте години на обучение по програмиране и изкуствен интелект ще бъдат достатъчни за тези деца един ден да работят на всяка точка в Еропа. В настоятелството на училището са поканени представители на най-големите компании в България, част от които вече са приели.

Писахме и до международни компании като Аmazon, Google, Microsoft, Apple и Сamsung – с цел да ни помагат технологично и методично. Може една част от тях да се отнесат с пренебрежение, но един да ни обърне внимание ще е успех. Имаме устното съгласие на Microsoft за Източна Европа, че ще помогнат. Тези деца ще бъдат завършили и ще бъдат достатъчно компетеннти да работят по всяка точка в Европа.“ заяви Николов.

Той призна, че за гимназията ще са необходими доста пари за ремонт и за да бъдат привлечени най-добрите преподаватели, но това е дългосрочна инвестиция, която си заслужава. Ще бъде купен и нов училищен автобус, който да бъде брандиран и ще обслужва само училището.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...