Райската ябълка – божественият плод

Райската ябълка – божественият плод

LadyZone.bg

Райската ябълка е вкусен и полезен плод и представлява всичко, което ви е нужно в този период от годината, когато есента напомня на моменти леко на зима. Гърците напълно заслужено са я нарекли „diospyros” или „божествен плод”. Въпреки че е с размерите на свито женско юмруче, райската ябълка е истински витаминозен подарък за организма.

Пътят на оранжевото бижу започва от Япония и Китай и стига до Америка и Средиземно море през 18-и век, като първото му гостуване в България датира от 1935 г.

Заради високото съдържание на танин, европейците дълго време наивно са смятали, че райската ябълка е напълно неприложима за консумация от човека. Това, разбира се, не е вярно, стига плодът да е напълно узрял – и цветът му от светлооранжев в началото да стигне до тъмнооранжев, а понякога и до червен.

Запазва всички полезни вещества и при минус 20 градуса

Екзотичният плод вирее без проблем на наша територия, в Ивайловград пък я наричат още „медовина”. Отглеждането й е лишено от каквато и да било претенциозност, устойчива на ниски температури до минус 20 градуса, тя успешно съхранява богатия си набор от микронутриенти за нас.

Богата е на бета каротин

Райската ябълка е есенен коктейл от вкусове, екзотика и полезни съставки в зашеметяващи дози като витамините – C, B1, B2, P, PP, витамин F и глутаминова киселина. Високо е и съдържанието на захари – около 13 % до 19 % фруктоза и глюкоза, багрила и пектинови вещества. Пектинът, както знаете, отговаря за поддържането на добра форма на храносмилателната система.

За божествеността на малкото бижу свидетелстват многобройните му приложения в леченията на едни от най-често срещаните диагнози. Оранжевият цвят на райската ябълка, дължащ се на високите стойности в нея на бета каротин, ни кара веднага да си направим асоциация с морковите, които, както е добре известно, са предписвани за третирането на безброй много неразположения. Голяма част от лековитите качества притежава и тя.

Коктейл от витамини, пектин и минерали

В далечното минало хората са разглеждали райската ябълка като цяр против скорбута заради високото й съдържание на витамин C. Витаминът, комбиниран с бета каротин пък, ви гарантира имунна система, която не подлежи на никакви колебания от смяната на сезона и температурите.
В райската ябълка се съдържа и магнезий, който предпазва организма от образуване на камъни – препоръчва се и за хора с проблеми със сърцето, или анемични. Високата концентрация на витамин PP пък се явява пръв противник на умората и депресивните състояния, едновременно с това спомага и за гладка, безпроблемна кожа и здрава коса.

Влияе отлично при заболявания на щитовидната жлеза

Плодовете на райската ябълка влияят отлично върху заболявания на щитовидната жлеза, тъй като са богати на йод. Препоръчват се най-вече при тиреотоксикоза. Плодът е отлично средство за профилактика и на атеросклероза. А също и при проблеми с функцията на гастроинтестиналния тракт. Сокът от райска ябълка или отварата от плода пък се използват в народната медицина като отхрачващо средство. Консумацията на райски ябълки подпомага възстановяването на организма след заболявания, повишава имунитета и тонуса.

Райската ябълка е отличен антиоксидант

Този плод е и отличен антиоксидант – заради многото витамини в него и ликопена, макар и в ограничени количества. Печели за отрицателно кратко време битката с есенната меланхолия през мрачните дни и понижава вредното влияние на свободните радикали. Райската ябълка е отличен помощник и при заболяване на сърдечносъдовата система, а също и при високо кръвно налягане, благодарение на естествената растителна захар. Няколко плода на ден действат по-добре от хапчетата за високо кръвно налягане. Има и пикочогонно действие.

БЛИЦ

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...