Развихря се скандал в Евросъюза! За Запада храни първо качество, а на...

Развихря се скандал в Евросъюза! За Запада храни първо качество, а на нас ни пробутват боклуците!

Economic.bg

Грандиозен хранителен скандал назрява в Евросъюза. Продукти с една марка и един производител, предлагани в Източна и Западна Европа се различават. Немците получават масло от сметана, а чехите – от палмово масло, съобщава 1tv.ru

Властите в няколко държави от Източна Европа са установили, че в магазините предлаганите продукти са с много по-ниско качество, опаковките с месо са по-малко, предлагат се повече вместо животински мазнини растителни, при това с едни и същи опаковки и от една и съща марка, както при западните.

Като че ли всичко би трябвало да си има своята логика – в по-бедните страни съставките са с по-лошо качество. Но все пак става въпрос за Единна Европа – едни и същи стандарти и уж един и същ народ. Оказва се, че не е така. Народите са различни. Именно заради това поляците, унгарците, словаците и чехите се обиждат. Именно заради това земеделският министър на Чехия Мариян Юречка заяви, че на жителите на Източна Европа им е омръзнало да бъдат „европейската кофа за боклук“.

„Направихме експеримент и купихме еднакви продукти на едни и същи марки в Словакия и в Австрия. Става въпрос за 22 марки“, разкрива генералният директор на Държавното ветеринарно и продоволствено управление на Словакия Йозеф Биреш и разказва, че резултатите, до които достигат, са наистина потресаващи.

Лабораторните тестове показват, че съставът се различава почти във всеки втори продукт, използван за сравнението. С различно качество е дори газираната вода в Словакия и Австрия. На единият пазар отива вода със смес от глюкоза и фруктоза, а на другия – с добавка от по-скъпо струващата захар. Подобни проблеми установили поляците и унгарците.

Има и още: например рибните пръчици, купени в Чехия, съдържат 58% риба, а немските от същата фирма – 65%. Или йогуртът на световно известна фирма внася в Чехия продукта си с по-малко млечен белтък. В маргарина, който се продава в Германия, се съдържат 70% мазнини, в чешкия – 60%.

Как е възможно това? Едно и също европейско семейство, общ пазар, общи задължения, дори и неприятните и икономически вредни като санкции.

Нима се касае за продуктов „расизъм“? Ето какво казва по този въпрос директорът на една от най-големите вериги в британската палата на лордовете, който е брутален в откровеността си:

„Досега винаги сме доставяли продуктите с второ качество в източноевропейските страни. Там, където пазарът не е толкова развит и цените се налагат по-трудно. Продуктите от първо качество доставяме във Великобритания, а второ – във Източна Европа.“

Това признание е направено още през 2013 г., но цитати от него и до днес се разпространяват в социалните мрежи.

Колко далече е стигнала тази продоволствена дискриминация е трудно да се каже. Но по всяка вероятност тук става въпрос не само за хранителните продукти. Например прах за пране от една и съща немска марка в Германия и Полша е с разлика от небето до земята.

Нищо лично – просто бизнес и щом им се позволява, ще продължават да го правят.

Източник: БЛИЦ

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...