Първи сме: Бургазлии ще могат да подписват своите заявление само с мобилния...

Първи сме: Бургазлии ще могат да подписват своите заявление само с мобилния си телефон

home.bt.com

Община Бургас въвежда система за отдалечена идентификация и подписване на заявления за електронни административни услуги от гражданите от мобилен телефон. Така бургазлии ще могат да се подписват електронно на документи за нуждите на електронните административни услуги.

Внедряването на технологията превръща Община Бургас в първата истинска електронна община, привела дейността си изцяло в съответствие с изискванията на Закона за електронното управление.

Приложението дава възможност чрез мобилен телефон гражданите да се идентифицират и подписват електронно с квалифициран електронен подпис техните заявления.

Системата е интегрирана по начин, който позволява след избора на вида услуга, данните в заявлението да се попълват автоматично от профила на потребителя и подписването да се извършва с натискането на един бутон от мобилното устройство. Доколкото използването на мобилен телефон е масово и няма гражданин, който да не ползва такъв и да не знае как се борави с него, на практика това дава достъп на абсолютно всички граждани на общината отдалечено и по всяко време на денонощието до електронните административни услуги на общината.

Те вече могат да се ползват и от временно пребиваващите в чужбина наши граждани, изцяло отдалечено. С въвеждането на тази технология ще бъдат спестени средства от административните разходи на Община Бургас.

Приложението за идентификация и подписване се сваля и инсталира от гражданите безплатно, а подписването, както до сега, се заплаща от гражданите, но на много ниски цени.

За да стартира приложението Общински съвет трябва да одобри финансов ресурс в размер до 10 000 лв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...