Публична лекция на тема „Християнските монети в Ахтополското сребърно съкровище (1977 г.)“...

Публична лекция на тема „Християнските монети в Ахтополското сребърно съкровище (1977 г.)“ на 23 март в Историческия музей

Образователната програма на РИМ-Бургас „Опознай Бургас и Бургаския край“ продължава този петък – 23 март с лекцията „Християнските монети в Ахтополското сребърно съкровище (1977 г.)“. Автор е Мирослав Класнаков от Археологическата експозиция в Бургас.

Ахтополското сребърно съкровище е открито случайно през 1977 г. в местността „Зигрите“, разположена северозападно от центъра на гр. Ахтопол. На 20 октомври същата година е прибрано в Бургаския музей.

Съкровището се състои от различни предмети за украса и четиристотин петдесет и две сребърни монети – сто и единадесет християнски и триста четиридесет и една ислямски, с общо тегло около 2 кг. Те са отсечени от 14 различни държави или държавни обединения, на 5 континента – Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка, в над 42 различни монетарници.

За всички любители на нумизматиката Бургаският музей предлага богат избор от реплики на монети, придружени от сертификат за произход.

Публичните лекции са всеки петък от 16:00 часа, в Изложбената зала на Историческия музей в Бургас (ул. Лермонтов 31 – вход от ул. Георги Кирков).

Входната такса за лекциите е преференциална. Цената за възрастни е 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...