Психологът отговаря: Отчуждението

Психологът отговаря: Отчуждението

В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към които имате интерес, можете да изпращате на ka.peneva@abv.bg. 

Да стопля атмосферата ли?. От мен се очаква да пазаря, да чистя, да готвя. Сега и сърцето му ли да топля? От както сме заедно той все иска от мен аз да правя всичко. Писна ми! Повече няма да правя тази грешка.

Въпреки старанието ми в хода на поредната сесия, темата за отношенията на двамата партньори се превърна семейна супа оставена в хладилника на съвместното ежедневие. Очевидно, че всичко й беше писнало. Отдавна семейният й живот беше оставен на автопилот в един обречен на скука брак. Но това нямаше значение. Тя имаше списък с ежедневни задължения, които следваше стриктно, всичко останало отдавна беше загубило смисъл. Според нея, той от много дълго време беше забавил да я забелязва като жена, а от нея се искаше да се държи мило за да не предизвика поредния семеен скандал. Коя ли жена не си е мечтаела да я обичат вечно? Но съвместният  семейния живот е като неспокойна река. В хода на времето една връзка се променя и всеки един от партньорите реагира по свой начин на събитията, и все по-често в противоречие с очакванията на другия. И тогава идва конфликта, още по-лошо напрежението придружено от мълчание в годините, което еволюира като отчуждение.

Едно от най-големите предизвикателства е изграждането на хармонична близост в съвместното съжителство с другия. Битовизмите и дребните ежедневни проблеми, непрекъснато атакуват любовта ни, а злокачествените натрупвания във времето могат да я унищожат. Много тъжно е че много семейни партньори с течение на времето започват да изпитват взаимна неприязън един към друг и съвместното им съжителство се превръща в истинско изпитание. Рутината и ежедневните стереотипи дават сигурност, дистанцират ги от конфликти, но в същото време изправят партньорите пред проблема на студеното отчуждение. Повечето хора предпочитат да се фокусират върху видимите неща в живота си, отколкото да търсят отговори на истински важните проблеми в живота си. Много от тези зейнали празнини в личния  живот се нуждаят от съдбоносни решения, но неизвестността винаги плаши и ни кара да се чувстваме безпомощни. Все повече хората са склонни да мислят и говорят за физическото си съществуване отколкото за любовта и мечтите си, за идеите си. По лесно е да останеш в семейната матрица, мислейки за хигиената на дома, отколкото да си задаваш екзистенциални въпроси. Навика да живеем на повърхността е добро обезболяващо средство за всички партньори, които не са готови да се изправят пред болезнената действителност на реалните си отношения и не са готови за промяна. До момента в който той или тя излезе на поредната разходка с домашното куче и след това не се прибере у дома. Студената супа в хладилника, полуготовата храна от витрината в магазина, скуката, липсата на интерес към другия е знак за настъпването на отчуждение между партньорите. Застоя в междуличностните отношения, много често е признак  на липса на развитие на партньорите и в социален план. За да си позволим да излезем от зимата на интимните си отношения е необходимо не само да сме взискателни към хигиената на дома си, но и да си позволим да ревизираме и личните си отношения. Но за това често се изисква човек да има конкретна представа за своя личен живот в схемата на общото семейно пространство. Много често скуката и отчуждението не са само в следствие на натрупани негативни взаимни отношения, но и на липса на въображение и идеи за смислени семейни преживявания в общата задължителна  програма. Когато отказваме да видим истинските причини довели до взаимната непоносимост в брака ни и се подадем на безметежното течение на живота, ние се отказваме от това да подобряваме не само личните си взаимоотношения, но отказваме и да израстваме заедно. Когато потънем в общото си разочарование и не предприемаме действия да променим това, което не ни харесва ние оставаме в гнездото си направено от кал. Онази кал, която с годините ни дава усещане за сигурност и спокойствие, но никога не ни позволява да отлетим на юг…към мечтите си.

Психотерапевт и семеен консултант Катя Пенева

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...