Психологът отговаря: Има ли в интимността приятелство?

Психологът отговаря: Има ли в интимността приятелство?

В рубриката на Burgascity.com, психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към които имате интерес, можете да изпращате на ka.peneva@abv.bg. 

За някой хора приятелството за цял живот е достатъчно да покрие идеала за брачна връзка         „ докато смъртта ги раздели“. Чувала съм мои клиенти, които споделят, че когато любовта си отиде остава приятелството, което е взаимоизгодно и за двете страни. Дружба, която трае за цял живот.

Любовта ни разцъфтява в атмосфера на близост, споделеност и подкрепа. Искрено желаем да опознаем любимия си, да сме близо до него, да няма граници между нас. Готови сме да се отдадем напълно на тези, които обичаме, тревожим се за тях, чувстваме се отговорни, копнеем да сме заедно цяла вечност. Любовта и желанието ни вървят ръка за ръка. В чувствата си един към друг ние полагаме цялото си желание да притежаваме другия. Искаме да минимализираме разстоянието, да неутрализираме напрежението, да намалим празнината. Нуждаем се от спешна близост. Но също така и желаем да не допускаме грешките, които са довели до предишни наши раздели и разочарования. В копнежа си искаме мост, който да пресечем за да можем да сме винаги до този, който обичаме. Ние не просто се нуждаем от любов, а от онази близост която да ни осигури сигурност и ако може приключение, една комбинация, която наричаме страст. Повечето експерти свързват сигурността в интимните отношения с наличието на доверие и единение, което е основано на приятелство, между партньорите. Това е свързано с разкриване на много интимни преживявания и не толкова позитивни емоции в миналото. Едно прекрасно усещане на споделяне и разбиране, благотворен акт на единение с другия в който усещаш, че си приет такъв какъвто си. В същото време това е едно много рисковано действие, което те кара да разкриеш и не толкова красиви страни от характера си, защото дори и другия да ги приема и разбира в момента, няма гаранция, че във време на трудности и недоразумения тези лични истории няма да се превърнат в кирливите ризи на взаимната ви неудовлетвореност.

Всяко едно себеразкриване и желание за сливане и приятелство ни прави на практика безкрайно зависими и уязвими в любовта ни с любимия ни човек. Точно за това експерти в областта на семейните отношения твърдят, че там където има страст трудно може да има пълно разкриване и приятелство. Едното е враг на другото, защото много често границите на приятелството се сливат с неудовлетвореността в различни аспекти на партньорското взаимодействие. Нещо повече там където има приятелство между интимните партньори, няма страст в двойката. Те са толкова близки един с друг, чувстват се като брат и сестра, като майка и син и това наличие на тотално сливане изгаря еротичната магия. Изграждането на пълно доверие и близост е лишено от кислород. А когато няма въздух, няма и огън, липсва и живот. Това са спокойните, недраматични връзки, които рядко попадат в любовните романи.

В удобната любов няма топлина, няма огън, няма страст и еротика, но има приятелство. Това е т.н празна любов според теорията на Стърнбърг, в която има ангажираност и отговорност и нищо друго. Двойките, в които и двамата партньори споделят тази нагласа, никога няма да прекарат много време в разговори за това колко силно и бурно се обичат, нито ще се гледат дълго и продължително в очите, а ръцете им няма да копнеят един за друг.

Хората, които напълно съзнателно избират стила на приятелската любов никога няма да потърсят, онези характеристики у партньора си, които възбуждат фантазиите им и разпалват еротичното им въображение. Често подобни хора изобщо не търсят любов, те търсят подкрепа и сигурност, дом и не се нуждаят от мистерия, риск и опасности. Вместо това предпочитат да се занимават с дейности, които им доставят удоволствие, и в хода на тези увлечения се срещат с хора с подобни интереси, които запълват възникналата празнина. Комуникацията в тези двойки е безпрепятствена и действа като нитова спойка. Близостта, произтичаща от този стил е от по-дружеска и непретенциозна. Целта на този тип връзки е създаването на брак, дом и евентуално деца. Идеята на обичащите се с такива нагласи е да избягнат досадните конфликти на любовните връзки, ненужните емоции и болезнените раздели.

Сексуалната страст е обикновено мираж и трудно се съчетава с желана интимност. За обичащите от този тип е трудно да поддържат убеждението си, че по- важно приятелството, а сексът е второстепенен, дори ненужен. Ако следваме тази логика много по-лесно да умреш от скука с верен приятел, преди да си умрял от старост. За хората приели спокойствието и комфорта на материалния и професионален просперитет това е тихия и доживотен пристан в който любовта преминава в смъртта, която вместо да разделя, увековечава мита за брачната им вярност.

Психотерапевт и семеен консултант Катя Пенева

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...