Психологът отговаря: Защо мъжете на средна възраст „изпращяват“

Психологът отговаря: Защо мъжете на средна възраст „изпращяват“

Иванка В. от Бургас, 52 г. Защо мъжете на средна възраст „изпращяват“, образно казано, и започват да правят неща, които никога преди това не са правили, сменят жените си, отдават се на нови и странни занимания и така нататък. И има ли „критическа възраст“ и за мъжете?

Катя Пенева: В човешкия живот има възрастови периоди на развитие и себеоткриване. В теоретичен план това са етапи, през които всеки човек задължително преминава. Учените наричат тези преходи нормативни, като предварително задават специфичните особености характерни за всяка възраст.

На практика, всеки един период от житейския цикъл е критичен, тъй като всеки човек е уникален и го преживява по свой собствен, специфичен начин. Това са моменти в живота ни, в които преживяваме „трусовете на съдбата си” и това ни помага да се приспособим по-лесно към неизбежните промени, с които е наситена всяка една възраст. Това е като да минем на друга автомобилна предавка. Преди да го направим, е необходимо да освободим от скорост и чак след като сме преценили ситуацията, да включим на друг режим на движение, но само след като сме обмислили обстоятелствата и скоростта, с която се движим в момента. Ако приемате тази метафора за реалистична, ще решите, че с напредване на възрастта е логично да се шофира по-внимателно и по-спокойно, да се спазват правилата. Вероятно очаквате от партньора си да шофира само в едното платно и да не изпреварва с превишена скорост „да не изтрещява”, защото от мъжете на средна възраст се очаква да са улегнали и зрели. Тъкмо обратното! Животът в тази възраст не е „еднопосочен път без изход” и все още е твърде рано да се включват аварийните светлини на колата. Учените преди един век твърдят, че възрастта между 35 – 65г. е време, в което човек се стреми да актуализира своята личност през демонстриране на разнообразен ролеви репертоар. В тази възраст хората вече имат натрупан опит и се усещат уверени във всичко, което правят.

Много от хората в зряла възраст са създали семейство във фазата на младостта си, когато им е липсвал необходимият опит и зрялост.

Вековната българска традиция се изисква от съпрузите да живеят в брачната моногамна праволинейност и да се примиряват с избора си на партньор. И това нямаше да се промени и до днес, ако не бяха различните условия на съвремието ни, в които на всеки ъгъл откриваш нещо красиво и различно. Животът постоянно предлага нови изкушения и само ако си импотентен или твърде консервативен, би се отказал от това да пробваш вкуса на непознатото.

Жените са все по-достъпни и предизвикателни, нямат граници и угризения. В миналото подобно поведение се тълкувало като морално разложение и е било подсъдимо от закона. Днес не съществуват такива ограничения. Само след две петилетки съвместен живот, единият от съпрузите решава,че другият не може да задоволи потребностите му и това е достатъчен повод да смениш съпругата с по-млада, или съпруга с друг, по-можещ. Тези от хората, които са се примирили с избора си на партньор и са се обрекли на вечна вярност, за да се спасят от еднообразието на семейния живот, избират да се занимават с нови „странни занимания”, намират си необичайно хоби. За много хора това е едновременно начин да запазят дългогодишните си бракове и да не предизвикват допълнителни конфликти в семейството си. Това е легален, социално приемлив начин да избягаш от „семейното си щастие”, като се дистанцираш постепенно. Приемането на този подход спестява изричането на много болезнени истини, натрупани във времето, и осигурява спокойствие и пространство и за двамата съпрузи.

Промените в отношенията, които неизбежно настъпват между партньорите, не са единствено каприз на възрастта. Мъжете и жените на 52г. имат семейства и децата им са напуснали семейното гнездо, постигнали са професионална реализация и са финансово независими. На практика, задължителната програма е изпълнена, а волната програма тепърва предстои да бъде изживяна и все нещо не ти достига. Искаш да направиш още, повече, много от това, за което не ти е достигало време. Много от хората в тази възраст променят курса на живота си, като смело приемат всички предстоящи неизвестности по пътя си. Променят жителство, работа, партньор с желанието да направят живота си по-добър, натрупали безценното богатство на опита от преживяното дотук.
Правилно сте усетили честите промени в поведението на хората и най-вече на мъжете в периода на криза. Изследванията показват, че това е най-активната възраст за хората, в нея те генерират промени, ако не намерят смислено предизвикателство в живота си, те го създават за да утвърдят идентичността си, за да бъдат забелязани и одобрени.

Средната възраст е гранична линия между младостта и старостта. И мъжете, и жените си дават сметка, че не са нито са млади, нито са стари, и това е времето, в което имаш силите и свободата да направиш онова, което не си направил в младостта си, а не знаеш дали ще имаш енергията да направиш в старостта си. Това е периодът на разгръщане на цялостния човешки потенциал с пълни обороти на максимална скорост. Тук правилата нямат значение, важна е динамиката и усещането, че можеш да си този, който искаш да бъдеш. Възрастта, в която осъзнаваш, че рано или късно ти предстои да намалиш темпото и да приемеш неизбежния край. Но, разбира се, дотогава има още време и си струва нищо от живота да не бъде изпуснато.

Психотерапевт и семеен консултант Катя Пенева

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...