Психологът отговаря: Защо паралелната връзка става жертва на семейната скука?

Психологът отговаря: Защо паралелната връзка става жертва на семейната скука?

Психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читателите на Burgascity.com. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към които имате интерес, можете да изпращате на ka.peneva@abv.bg

Животът ни е сложен, все повече изпълнен с динамика и предизвикателства. Почивните дни са за безделниците, а истинските празници остават сякаш в мечтите ни. Така на прага на новата година всеки сам си прави своята емоционална равносметка.

Отношенията в семейството не винаги могат да се претоплят в микровълновата печка, а прогнозата за времето в паралелната връзка предвижда минусови температури, придружени от леден вятър.  В такива тежки моменти на разочарование и всеобща неудовлетвореност, всеки сам търси спокойно и безопасно място където да приюти душата си, докато отмине зимата. В човешката ни представа за щастие и хармония, домът е мястото където искаме да постигнем всичко, така както са го правили нашите предци. Важното е да има мир и спокойствие в къщи, а любовта е екстра която можем да отложим или да оставим за по-специални случаи. Често на шега или почти сериозно много от нас избират да влязат в двойна роля: съпруг/а-любовник/ца. Защото живота ни в затворената клетка на семейството и професионалните ни ангажименти е твърде сив и безличен за да може да ни даде това, от което повечето от нас се нуждаят.

И така в един момент идва ненадейно тя, красива и сладострастна, изпепеляваща, обещаваща. Изневярата-любовта със свободната жена или мъж, сякаш открива нова перспектива в живота ни и нов хоризонт, който не сме намирали до сега. Съдбата ни за миг се променя и от отегчени съпрузи и родители ние се превръщаме в огнени любовници, които желаят да преживеят онази истинската, сладострастната и необременена от грижи страст, за която само сме си мечтали. Размахваме крила и политаме, но заедно с нас в душата си носим товара и разочарованието на миналото си.

Тя новата ни илюзия ни очаква с надеждата, че с всеки партньор е различно и всичко може да се изживее отново и на чисто. Чувството е прекрасно, запазваш си семейството и спокойствието вкъщи и там някъде другаде, в друг град или квартал или на съседната улица си създаваш романтичен уют в който изгревите и залезите на морското ти щастие не свършват. В този сценарий студеният северен вятър остава зад фелистрина на романтичните ти представи. Бургас, морето и загорелите за страст русалки вещаят щастлив живот, в който солта е атракция и балнолечение, за страдащите от семеен дефицит души. Колкото по-често прекарваш времето си през лятото на морето, толкова по-прохладни и уютни стават празниците със семейството.  Законният съпруг/а  остава в привилегирована позиция и  се издига в култ, а уважението към семейната традиция нараства с броя дни прекарани в гнездото на паралелната връзка. Обикновено добре поддържана и грижливо скрита от строгия морал на разширеното семейство. И така ден след ден живота си върви, и все повече паралелната връзка се превръща в ежедневие и скука и сценария се сменя. Проблемите неизбежно чукат на вратата на романтичната връзка и тя или той- прекрасната ти морска любов трудно удържа на трудностите в живота. Разбира се това не е проблем за всеки, който си е осигурил подслон на две писти. Когато на едното място задуха на другото ще грее слънце и обратно, защото всички ние се нуждаем от любов и от спокойствие . И често без да искаме подменяме ролите и сценария. Любовницата или любовника се превръщат в зли и недоволни хора, а законният-съпруг/а в копнеж, който е готов да приеме наранената ти душа. И така винаги можеш да избягаш от лошото време в отношенията. Изневярата укрепва брака казваше един мой уважаван приятел, но смазва любовта и мечтата за общо бъдеще и в двете успоредни връзки. В такива моменти паралелното шофиране започва да буксува и предпочиташ да си на луната за да избегнеш поредната катастрофа от насрещно движещ се автомобил.  Сложна и неприятна ситуация, в която законните партньори претендират за първостепенна роля и внимание, а паралелните ни връзки искат да са в приоритетна позиция, започват да воюват и се чудиш на кого да угодиш.  Много хора са се изправяли пред такава ситуация и решението никога не е еднозначно. Проблема винаги остава и нараства, когато някой от партньорите предпочитат да запазят семейните си отношения и не са готови нищо да променят. В такива случаи паралелната връзка се жертва  и на нейно място остава семейната скука и безразличие. От една страна това е добре защото ни гарантира комфорт и доживотно спокойствие в семейството, а от друга ни спасява от красивите и много често нереалистични очаквания на любовника или любовницата отдавна прекрачили границите на допустимите отношения.

И така, живота продължава по-старому, а лятото винаги е най-хубаво у дома при семейството и макар без страст и жар, без любов то ни дава усещане за непреходност и сигурност.

Психотерапевт и семеен консултант Катя Пенева

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...