Почетоха с паметна плоча спасителите на евреите в Бургас

Почетоха с паметна плоча спасителите на евреите в Бургас

Паметна плоча в центъра на Бургас ще напомня за хуманното дело на хората от морския град, спасили от депортиране евреите от местната общност.

Паметникът се намира в градинката до Часовника. Инициативата за неговото изграждане е на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“.

На церемонията присъстваха Н. Пр. Ирит Лилиан – посланик на Държавата Израел в България, зам. областният управител Севдалина Турманова, кметът на Бургас Димитър Николов, Максим Бенвенисти – председател на фондация ЦЕДАКА към Организацията на евреите в България „Шалом“, Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий, директорът на ОД МВР – Бургас ст. комисар Калоян Калоянов и други.

„Ние като общество трябва да отдадем необходимата чест и признателност към всички бургазлии, които в трудните времена са застанали на страната на еврейската общност. Както тогава, така и сега, представителите на еврейската общност са едни от най-добрите и трудолюбиви наши съграждани и като кмет мога само да им благодаря“, каза по време на церемонията Димитър Николов.

По време на церемонията на мемориала бяха положени венци и цветя в знак на признателност към делото на бургазлии, защитили своите съграждани от гибел в концентрационните лагери.

Още снимки

1

2

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...