Покланяме се пред частица от Светия кръст в Бургас

Покланяме се пред частица от Светия кръст в Бургас

Частица от Светия кръст ще бъде изнесена за поклонение в най-големия Бургаски храм „Св. св. Кирил и Методий“. Според църковния календар днес е третата неделя от Великия пост, наречена още Кръстопоклонна. По канона на този ден вярващите се прекланят пред най-яркия символ на вярата – Светия кръст, съобщва БНТ.

Частицата от него е донесена в сребърен кръст в България през 1917 г. от Охридската архиепископия, където е съхранявана като дар от царица Елена. Едва през 2006 г. става ясно, че сребърният кръст съдържа част от Свещения кръст Господен.

По традиция Светият кръст Господен се изнася от олтара и се поставя в центъра на храма. Нашият храм изнася с особена гордост частицата от Светия кръст – каза архиерейският наместник отец Севастиян и поясни, че този ритуал се извършва в средата на постите и дава на християните духовна сила да извървят целия път на духовното пречистване до деня на Възкресението.

„За възхвала и за поклонение и за закрила на всички православни християни на града ние ще изнесем това парченце от Светия кръст, за да могат да се докоснат православните християни, да се помолят на Бога, да се обърнат със своите прозби към Бога, и се надяваме, бе Бог ще им помогне във всяко едно отношение“, обяснява отец Севастиян – архиерейски наместник.

Парченцето от Светия кръст се пази в мощехранителница заедно с частици от мощите на Св. Харалампи и на един от най-важните светци по Черноморието Св. Андрей Първозвани.

„За нас, православните християни в Черноморския регион, е голяма почитта към Св. апостол Андрей, защото в Свещеното писание той е проповядал Новия завет по нашите земи и той е Първосветител на целия Черноморски район“, казва отец Севастиян.

Частицата от Светия кръст беше дарена на храм „Св.Св Кирил и Методий“ на Никулден през 2009 година от Националния исторически музей.

Blitz.bg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...