Пламен Радославов: За Бургас е чест да има своя Касай – един...

Пламен Радославов: За Бургас е чест да има своя Касай – един от най-обещаващите млади коне в България

Опитният ездач и младото животно, собственост на ККС „Кан Крум“ записаха нови златни страници в историята на елитния спорт в Бургас

Пламен Радославов е професионален ездач от 40 години и е един от най-опитните състезатели у нас. Роден е в Шумен, но от 11 години живее в Бургас, откакто бе построена конната база в парк „Езеро“. Тогава (през 2007), е поканен за треньор в съоръжението и дошъл край морето без много да се колебае. Откакто е създаден ККС „Кран Крум“ той се състезава за местния клуб и е постигнал редица значително постижения. За последно той се прибра от Гърция с няколко медала, а дни след това и от Божурище.

Г-н Радославов, разкажете повече за тези значими участия в Атина и Божурище, където бяхте единствен представител на ККС „Кан Крум“ в кръговете от Световната купа?

Първо имам удоволствието да кажа, че с г-н Георги Базотев притежаваме едно прекрасно животно, което казва се Касай и го отгледахме тук, в нашата база, взехме кончето преди 6 години от Германия, когато беше едва на 6 месеца. Положихме много грижи за Касай, той порасна, възмъжа и започна да дава резултати. Притежава изключителни качества и неслучайно е оценен от колегите като един от най-хубавите и обещаващи млади коне в България. Имаме честта и удоволствието, той да е наша собственост. От своя страна ние пък полагаме неимоверно много грижи и усилия, за да съхраним неговото здраве и да развием качествата му, за да можем оттук нататък да се радваме на успехите и резултатите му. Млад е, но вече е дал своята заявка за своето бъдеще. Миналата година също беше доста успешна за него. Спечели цяла лига, а на републиканското за млади коне стана вицешампион.

Конкретно за състезанието в Атина, там се състоя кръг от Световната купа, който се проведе на олимпийската база в гръцката столица и там Касай се смеси с много свои връстници и по-възрастни коне от много страни. За трите си дни на гръцка земя, с него успяхме да спечелим три медала – едно трето място в първия ден, златен медал през втория и на Гран при-то за млади коне, на самия бараж скочи чудесно, но не му стигнаха само няколко стотни, за да стане отново победител. След това го възстановихме от дългото и тежко прибиране от Атина и само преди броени дни участвахме и на Световната купа в Божурище, където отново напомни за себе си и показа своя блясък на плаца. Вторият ден отново стана първи и се пребори с цялата конкуренция, единствено малшанс на Гран при-то накрая не му даде възможност да стане отново първи и заехме 4-та позиция. Самият малшанс си каза думата.

Как бе като цяло на българското участие в Атина?

Ами записахме много добро българско представяне като цяло. Ангел Няголов спечели първо място в индивидуалния приз със своя Чако Таго. При големите коне българският национален отбор стана вицешампион. С много добро представяне се отчетоха и Ивайло Бонев, Антон Дацински, Венцислав Изов. От ездачите с млади коне, освен ние с Касай, добре се представиха Аспарух Атанасов и Ивайло Бонев. Общо взето добра равносметка в Атина.

Какво е нивото на конния спорт е Бургас?

Не само мое мнение е, че началото бе дадено едва след откриването на тази база тук и този спорт стана много достъпен за по-широката аудитория. Много деца започнаха да идват, да се радват на конете и да се докоснат до тяхната магия. Конен спорт се развива откакто основахме нашия клуб „Кан Крум“, преди 6-7 години и макар за това кратко време клубът има своите успехи и общо взето си спечелихме някакво име, което вече се чува навсякъде.

Вие сте и треньор, разкажете за младите състезатели тук, открояват ли се някои имена, какви са треньорските ви наблюдения?

В момента имаме добри постижения и в детско-юношеската ни школа, но за съжаление децата порастват и „отлитат“ и за съжаление започваме да градим този процес отново, т.е. да изграждаме нови кадри. Поне имаме текучество в това отношение, но за съжаление е този процес е факт – като поотраснат отиват да търсят своята изява в друго населено място, отиват да учат в други градове. В момента имаме деца, които прохождат, но кои ще „оцелеят“ и останат тук, времето ще покаже.

Подготвяте ли се вече за „Купа Бургас 2018“, предстоят ли Ви други турнири дотогава?

Имаме още два турнира преди „Купа Бургас“, следващата седмица сме в Плевен и веднага след това сме в Пловдив на конна база „Фригопан“. Това са частни турнири, на които ще се отчетем и след тях вече ще се подготвяме за нашия турнир.

Какви качества трябва да притежава един състезател, повече физически и технически или е по-важно да умее да общува с коня?

Ами общо взето, това е комплекс от качества, които трябва да притежава един ездач. Преди всичко, трябва да е с добро сърце и да е много добре разположен към животните, да подхожда към коня с разбиране. Освен да е с добра физическа култура, трябва да притежава и много ритъм, за да може да се синхронизира колкото се може по-бързо със своя партньор, защото това е тандем, който, за да е успешен, трябва двамата да мислят еднакво и да се движат в един ритъм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...