От днес романтични серенади ще огласят Бургас (Програма)

От днес романтични серенади ще огласят Бургас (Програма)

От 16-ти до 19-ти юли в Бургас ще звучат оригинални испански серенади. Мариачите са от оркестър „Ла Туна“ от университета с петвековна история, формирала личности като поетите Лопе де Вега и Франсиско де Кеведа –  „Алкала Де Енарес“ в Мадрид.

Първата им изява ще бъде на 16 юли от 17.00 часа на туристически комплекс „Акве Калиде“. На следващия ден в 18.30 часа мариачите ще дефилират по „Александровска“ и „Богориди“, а в 20.00 часа ще изнесат концерт на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина.

На 18 юли в 17.40 часа серенади ще звучат и на остров „Света Анастасия“, а следващия ден от 21.00 часа испанските музиканти ще свирят на откриването на Фестивала „С книга на плажа“ в Експозиционен център „Флора“.

„Ла Туна“ участва активно в университетския живот на Мадрид и е част от културното нематериално наследство на Испания. Тя е основана в началото на съществуването на Университета в Алкала през петнадесети век. Благодарение и на нея са се формирали личности като Франсиско де Кеведа и Лопе де Вега.

Традицията води началото си от студенти познати като сописти (от исп. Sopa, в превод супа) или студенти от скромен произход, които са използвали музиката като начин да получават купичка супа в ханове и таверни.

В момента „Ла Туна“ от Алкала е основна част от дейностите и събитията на Университета и на града. Сред основните цели е поддържането на тази вековна традиция чрез музиката, популярния фолклор и най-вече особената, по испански неповторимата жизнерадост в изпълненията.

„Ла Туна“ от Университета от Алкала Де Енарес участва в събитията на образователната и културна институция, която му дава името си, и сред тях се открояват: участието в церемонията на „Наградата Сервантес“ за литература, най-високата награда за испанска литература, давана от Негово Величество Крал Фелипе Втори; организацията на Фита (Международен фестивал на Тунас на Алкала), която ежегодно се провежда като възпоменание за Мигел де Сервантес; участие в церемонията по повод откриването на Празници на града от балкона на Кметството.

Освен това „Ла Туна“ участва в множество музикални фестивали в Испания, Португалия и Холандия. Печели наградата за „Най-добър Туна“ в градовете Мадрид, Овиедо, Порто, Касерес, Арнедо, Мурсия, Линарес, Гранада, Убеда, Кослада, Айндховен, Ла Алберка и др. Обиколили са цял свят от Хонконг до Ню Йорк, през Мексико, Токио, Буенос Айрес, Москва, Бряг на Слоновата кост, Берлин, островите Фиджи, Северна и Южна Америка, голяма част от Европа, както и пътувания до Африка, Близкия Изток, Азия и Океания.

По време на международните си пътувания, получават множество награди и отличия като „Ключовете на Града“ на Санта Марта и Кали в Колумбия, също така и почетното звание „Гражданите на Честта“ от кметството на Маракайбо във Венецуела и др.

„Ла Туна“ представя Испания в редица международни културни изложения и панаири като Международен панаир в Тайван, Испанската културна седмица в Палестина и Израел, Испанската културна седмица в Бряг на Слоновата кост, Универсална Изложба на Аичи (Япония) и др.

Оркестърът от Университета „Алкала де Енарес“ има международни участия на сцените на 5 континента, сред които: Перу и Боливия, Колумбия, Никарагуа, Панама, Пуерто Рико и Доминиканската република, Уругвай и Парагвай, Венецуела, Тайван и Хонг Конг, Венецуела, Палестина и Израел, Аржентина, Куба, Бряг на Слоновата кост, Островите Фиджи, Мексико, Германия, Япония, Куба, Хелзинки и Санкт Петербург, Москва, Италия, Германия.

Изпълненията им варират от външни изпълнения на панаири и фестивали, през увеселителни шествия из улиците на града, до нощни серенади на дамите, които са любители на добрата музика, участия в състезания, концерти в театрални и музикални зали.

Формацията се гордее с представянето си в някои от най-добрите международни театри като театър „Зала Сервантес“-Алкала де Енарес, театър „Тереза Кареньо“-Каракас /Венецуела/, театър „Град Асунсион“ в Парагвай, театър „Кампоамор“ в Овиедо /Испания/, театър „Сервантес“-Линарес /Испания/, театър „Солис“-Монтевидео /Уругвай/, театър „Ередия“-Сантяго де Куба /Куба/.

П Р О Г Р А М А

на оркестър „Туна“ от университет „Алкала Де Енарес“ в Мадрид 

16.07.2017 г.

17.00 ч. – Изпълнения в Туристически комплекс „Акве Калиде“

17.07.2017 г.

18.30 ч. – Дефиле по главните улици – „Александровска“ и „Богориди“

20.00 ч. – Концерт на Открита сцена „Охлюва“

18.07.2017 г.

17.40 ч. – Изпълнения на остров „Света Анастасия“

19.07.2017 г.

21.00 ч. – Откриване на Фестивал „С книга на плажа“ в Експозиционен център „Флора“

Още снимки

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...