Откриха официално отделението по медицинска онкология на УМБАЛ „Дева Мария“

Откриха официално отделението по медицинска онкология на УМБАЛ „Дева Мария“

В присъствието на десетки експерти от сферата на здравеопазването, днес официално бе открито отделението по медицинска онкология към УМБАЛ „Дева Мария“. То се намира в сградата на бившата Военна болница, срещу Механотехникума. Лентата бе прерязана от собственика на университетска болница „Дева Мария“ – Семир Абумелих, заедно с кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител Вълчо Чолаков.

Датата не е избрана случайно – само след дни, на 18 ноември, се отбелязва Световният ден за борба с онкологичните заболявания. С това ръководството на УМБАЛ „Дева Мария“ даде обещание това, което се прави в отделението, да бъде истинска борба за живота и здравето на всеки един от пациентите си.

„Дай Боже да нямаме пациенти тук“, си пожела Семир Абумелих. За съжаление, Бургас е един от градовете в челото на класацията по онкозаболявания в последните години. На все повече хора им се налага да се запознаят с диагнозата рак по един или друг начин – чрез себе си, чрез роднини или чрез приятели. Със създаването на отделението по медицинска онкология се разширява броят на болните, които ще могат да получат навременна грижа и няма да се налага да търсят лечение извън Бургас.

„Каквото и да направим за подобряване на материалната база на онколечението в Бургас, не е достатъчно. Каквато и техника да купим, колкото и корпуса да изградим, ще сме винаги длъжници към пациентите в нашия регион.“ каза в своето обръщение кметът на града Димитър Николов. Той благодари на ръководството на университетска болница „Дева Мария“, че крачката, която правят, е точно в помощ на пациентите с онкологични заболявания.

Отделението, което вече приема пациенти, има за цел поставяне на нов стандарт здравеопазването. Химиотерапията ще бъде провеждана по нов метод, със специални мембранни портове, които ще заместят абокатите. На разположение на пациентите е високотехнологична система за сигнализация, която им дава достъп по всяко време до екипа на отделението. В новото звено на университетска болница „Дева Мария“ хората с онко заболявания, освен че ще получат своята терапия, ще намерят психологическа подкрепа и ще получат отговори на всички въпроси, свързани със заболяването, лечението, страничните реакции и комуникацията с институциите.

В отделението е предвидено и изграждане на библиотека, в която пациентите да намират мотивация и кураж.

„Убеден съм, че успеваемостта при борбата с онкозаболяванията, с днешното откриване на това отделение, ще бъде повишена в бургаски регион“, каза в своя поздрав към екипа на УМБАЛ „Дева Мария“ областният управител Вълчо Чолаков.

 

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...