Откриха мегаполис на маите с 60 000 сгради в джунглите на Гватемала

Откриха мегаполис на маите с 60 000 сгради в джунглите на Гватемала

esoreiter.ru

Съвременната лазерна технология LiDAR позволява да се премахне „горното и основно покритие“ от цифровата карта, получено от въздушната фотография, за да разкрие какво се крие в дебрите на джунглата. Така бе открита мрежа от непознати градове на цивилизацията на маите, цял „Метрополис“ (2100 квадратни километра), обитаван от най-древното население на Централна Америка. Оказва се, че под земята има огромен брой  археологически обекти, много повече от тези, които се виждат над нея. (esoreiter .ru) .

С този метод изследователите са открили почти 60 000 къщи и дворци, отбранителни структури и пътища с мостове, тераси и крепости, язовири и напоителни канали, да не говорим за по-малките сгради, чието предназначение все още не е изяснено. И цялото това „богатство“ на археологията е било скрито в продължение на векове в непроходимите джунгли на Северна Гватемала.

 

pic-05-02-2018-0841032

Учените са определили, че силно развитата цивилизация на маите по време на разцвета на нейния възход (250 – 900 г.) е наброявала до 15 милиона души, което е много повече, отколкото в средновековна Англия. Тази цивилизация в нейното развитие и население е сравнима с такива развити страни като Китай или Древна Гърция.

Ето какво казва археологът на университета в Тула Франсиско Естрада Бели за всичко това:

Технологията на LiDAR революционизира модерната археология толкова много, че наземните екипи просто не се справят с нея, например, ще ни отнеме 100 години да изкопаем целия майски град и да разберем какво е това. Тъй като това е само началото, проектът, ръководен от неправителствената Фондация „ПАКУНАМ“ на Гватемала е изследвал чрез въздушно проучване само 16% от планираната област. През следващите няколко години, най-малко три, е необходимо да се проучи почти 14 хиляди квадратни километра. И това, което те ще покажат – е известно само на Бог. Но във всеки случай живеем в едно интересно време на „нова археология“, защото сега лесно можем да намерим доказателства за древния свят, погребани под гъста растителност и терени, потопени в дълбините на моретата и т.н. Това е фантастично!

Между другото, това, което изненадва изследователите на Мая цивилизацията е откриването на множество укрепления, което включва не само на крепости, но и специални стени, укрепления, тераси и много повече, което подсказва, че войните на територията на древните държави от Централна Америка са се случвали много по- често, отколкото смятат учените.

Видео: Мегаполис от цивилизацията на маите с 60 000 сгради, намиращи се в джунглите на Гватемала

Източник: esoreiter.ru

Коментари

Един коментар на “Откриха мегаполис на маите с 60 000 сгради в джунглите на Гватемала”

  1. Бургазлии, направете добро и подарявайте билетчетата си от градския транспорт, когато слизате на междинна спирка!!! Защото, когато вие сте си закупили от начална спирка билетче, то важи до последната спирка на курса на конкретния автобус и можете така да направите жест и добрина към непознат!!! Така ,че може когато слизате , някой друг да продължи с него до друга междинна или до последната спирка, на курса на автобуса!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...