Откриват изложба на автора на паметника “1300 години България” в Шумен Благой...

Откриват изложба на автора на паметника “1300 години България” в Шумен Благой Атанасов

Най-новата изложба на художника Благой Атанасов ще бъде открита днес, 25 септември, от 18.00 часа в залата на Дружество на художниците-Бургас. Експозицията ще бъде на разположение на бургазлии до 30 септември и представя арт инсталации, проектирани и реализирани в САЩ, живописен цикъл „Абстрактни икони“ и абстрактна скулптура от серията „Скрита енергия“.

Художникът, който през последните две години работи над живописния цикъл „Абстрактни Икони“ споделя: „Моите Абстрактни икони са изображения на Абсолюта, тази единствена реалност, която виждам високо в небето, дълбоко в морето, в мрака на нощта и вътре в себе си. Вярвам, че те са път към една духовност, която може да спаси света от тоталния дуализъм, от кошмара на материализма, който е на път да разруши човешката цивилизация.“.

Благой Атанасов е художник, скулптор и архитект, който живее и работи в Созопол и САЩ. Прави абстрактна живопис и скулптура, откакто е започнал да се занимава с изкуство. Минал е през школата на катедра „Моделиране“ към Архитектурния факултет в София при проф. Дамянов и проф. Старчев, а по-късно специализира в академиите във Виена при проф. Бертони и в Брюксел. Завършва скулптура в Университета на Мерилънд, САЩ, където e преподавал.

Автор е на проекти и реализации на голямоформатни арт инсталации, на архитектурната част на паметника „1300 години България“ в Шумен и на Камбаните в София. Негови картини и скулптури са в частни колекции в много държави по света. Носител е на редица международни награди.

Още снимки

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...