Операта за деца „Пинокио“ ще бъде поставена за първи път на бургаска...

Операта за деца „Пинокио“ ще бъде поставена за първи път на бургаска сцена

disney.wikia.com

Операта за деца „Пинокио“ на композитора Александър Йосифов ще бъде поставена за първи път на сцената на Държавна опера – Бургас на 24 февруари от 11 ч. Детската опера е базирана на популярната едноименна книжка на Карло Колоди. С тази постановка бургаската опера слага началото на проекта „Детски уикенд в операта“ – занапред минимум веднъж месечно в събота, в 11 ч., на сцената на операта ще бъде представено избрано музикално-сценично произведение за деца. Първата творба, „Пинокио“, е постановка на младия оперен режисьор Денис Иванов. Той прави световната премиера на творбата на Александър Йосифов преди три години на старозагорска сцена. В Бургас обаче вариантът на постановката ще е много различен, казва той.

Денис Иванов, завършил режисура при проф. Румен Нейков в НМА „Панчо Владигеров“, се стреми да избягва „дразнещите шаблони“ в детските спектакли. За себе си казва, че е от поколението, израснало с изкуството на Уолт Дисни, което е повлияло и на работата му. От приказните анимации той заема красотата и фантазията. „Това е начинът, по който трябва да се гледа на детския спектакъл като жанр.“ Според него най-трудно е да се прави постановка за деца, защото тази публика е най-откровена, най-чувствителна към фалш, към хубаво и лошо.

Заради работата по „Пинокио“ Денис Иванов изучава прототипа на татко Карло, а именно, Карло Лорендзини, по-известен като автора Карло Колоди. Той е бил вдовец без деца, страдащ много от този факт, който обаче е станал вдъхновение да напише история за собствено дете. В това режисьорът открива нещо по-различно за самия Пинокио. „Много се старах да създам образа на съвременния хлапак, защото преди 20-30 години той се е възприемал по начин, абсолютно неадекватен за наши дни. Героите са много истински и живи, абсолютно съвременни и модерни. Представлението е много приказно, вълшебно, решено в много модерен стил на изразяване, сценографията представлява книги, много книги, и героите излизат от тях и сами създават историята в движение“, разказва Денис Иванов.

В професионалната си биография Иванов има записани постановките както на „Пинокио“ в Стара Загора, така и „Сватбата на Фигаро“, „Вълшебната флейта“, детския мюзикъл „Едно лято в едно блато“, балета „Лебедово езеро“. В момента работи и над световната премиера на „Малкия принц“ от Александър Йосифов, и изработва костюмите на постановката на операта „Набуко“.

„Пинокио“ в Бургас ще бъде изпълнявана под диригентската палка на маестро Цанислав Петков, който е от няколко месеца в екипа на Държавна опера – Бургас. Завършил е Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Пламен Джуров и д-р Георги Патриков. Маестро Петков е едва на двадесет и осем години, но вече е познат като диригент от работата си с Камерния струнен оркестър на Хасково, а от тази есен и с турнетата си с постановките на бургаската опера. Преди това зрителите го познават от поп формацията „Петте сезона“. Бургаската опера се обръща към него заради нарастващия обем от собствени продукции, които са планирани за новия сезон.

Действащите лица и изпълнители на премиерата на „Пинокио“ са:

Пинокио – Бранимир Недков

Татко Карло – Петър Тихолов

Феята със сините коси – Стефка Христозова

Лисана – Лина Пеева

Котаран – Мирослав Димитров

Мистър Монти – Диман Панчев

Пулчинела – Весела Апостолова

Арлекин – Милен Динолов

Карабинер – Иван Грозев

Съдия – Веселин Спасов

Барман – Александър Перпериев

„Детски уикенд в операта“ ще предложи едни от най-интересните заглавия за деца от оперното изкуство. Освен „Пинокио“, на малките зрители предстои да чуят адаптираната за детска публика опера „Вълшебната флейта“ на Моцарт, музикалната комедия „Четиримата близнаци“ от Георги Костов, мюзикълът „Патиланци“ от Александър Йосифов, изучаваната в училище Каравелова повест „Българи от старо време“, претворена в оперета от Асен Карастоянов, и др. „От десетилетия децата на Бургас не влизат в залата на операта и са възприели оперното изкуство като твърде елитарно, дори скучно. Целта ни е да покажем на най-малките, че това е нещо интересно и не само, че не хапе, а с него можеш да се забавляваш. Искаме те да припознаят това изкуство като приятно, да знаят, че влизайки в залата, няма да се чувстват некомфортно, че това ще им донесе настроение и емоции“, казва за проекта директора на Държавна опера – Бургас доц. д-р Александър Текелиев.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...