Общинското радио излъчва на Коледа галаконцерта на лауреатите от международния майсторски клас...

Общинското радио излъчва на Коледа галаконцерта на лауреатите от международния майсторски клас на Райна Кабаиванска

Общинското радио „Гласът на Бургас“ ще поздрави слушателите си с настъпващите коледни празници с излъчване на Галаконцерта на лауреатите на XVIII-ия международен майсторски клас на оперната прима и почетен гражданин на Бургас Райна Кабаиванска. Голямата българска оперна актриса само преди броени дни отпразнува своя 84-ти рожден ден.

Записът от концерта, с продължителност 75 минути, ще бъде излъчен на 22 декември /събота/ от 14.00 часа, а негово повторение – на Коледа, 25 декември /вторник/, от 20.00 часа в рубриката „Музика за ценители“ на Общинско радио „Гласът на Бургас“.  Концертът можете да слушате на честота – 98,3 FM или през интернет сайта на радиото на адрес: http://www.radioburgas.net

Общинското радио реализира записа и единствено притежава правата на излъчване на концерта, който се състоя в Бургас преди месец. Галаконцерт на нейните възпитаници – лауреатите на XVIII международен майсторски клас се проведе на 1-ви октомври в залата на Държавна опера, под акомпанимента на бургаския симфоничен оркестър и диригентската палка на маестро Найден Тодоров.

Трима бяха българските участници в тазгодишното издание – Александрина Михайлова /сопран/, Йоана Кадийска /мецо-сопран/ и Мария Николова /сопран/. Те показаха талант и вокално майсторство с изпълненията си на някои от най-сложните арии в оперния жанр – Болеро на Елена от „Сицилиански  вечерни“ на Верди, ария на Далила от „Самсон и Далила“ на Камий Сен-Санс, ария на Мими от „Бохеми“ на Пучини, ария на Лиза от „Дама Пика“ на Чайковски и ария на Кармен от операта „Кармен“ на Бизе.

Сред корейските изпълнители любимец на публиката стана тенорът Юнгхюн /Давиде/ Риу, изпълнил блестящо арията на Каварадоси от „Тоска“ на Пучини, ария на Алваро от „Силата на съдбата“ на Верди и в дует със своя талантлив колега –  баритонът Джеонгхйеок Сео, арията на Алваро от същата опера. Симпатиите на публиката спечели и сопранът Сеонкйонг /Ева/ Джонг, която се оказа съпруга на корейския тенор. Тя изпълни  две арии от Доницети – ария на Линда от „Линда ди Шамони“ и ария на Норина от „Дон Паскуале“.

Най-силният момент от концерта безспорно беше прочувственото изпълнение на „Nessun dorma“ от „Турандот“, когато самата Райна Кабаиванска се качи на сцената и пя заедно с учениците си. След 9-годишно отсъствие от родния си град, великата оперна прима отново пя за своите съграждани.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...