Обучението по пътна безопасност за деца “Спри! Огледай се! Помахай!“ на Волво...

Обучението по пътна безопасност за деца “Спри! Огледай се! Помахай!“ на Волво Груп влезе и в бургаските училища

100 000 деца от цял свят вече са преминали през специалното обучение на Volvo Trucks Спри! Огледай се! Помахай!“ (Stop Look Wave) и са се научили как да взаимодействат безопасно с товарни автомобили в трафика

Повече от 60 деца от 1-ви клас на бургаското ОУ „Братя Миладинови“ участваха в интерактивното обучение по пътна безопасност на един от инвеститорите в Индустриален и логистичен парк-Бургас – Volvo Trucks.

Инициативата е пилотна за България, а първите български училища, в които се провежда са бургаските ОУ „Братя Миладинови“ и ОУ „Ал. Г. Коджакафалията“.

Малчуганите се запознаха с основните правила, които трябва да следват, за да избягват рискови ситуации с товарни автомобили. Първокласниците участваха и в симулация с камион, за да разберат къде са зоните, в които шофьорът не може да ги забележи.

Следващото обучение ще бъде утре с децата от ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“.

„Спри! Огледай се! Помахай!“ помага на децата по света да научат как работят камионите в трафика. По лесен за разбиране начин те се запознават с рисковете и се учат как да ги избегнат.

Важно е да виждаш и да те виждат 

При повечето пътнотранспортни произшествия, човешкият фактор играе решаваща роля. Например, понякога може да е трудно шофьорът да забележи пешеходци и велосипедисти, които са близо до камиона. Затова програмата за обучение се фокусира върху това колко е важно децата да бъдат внимателни и да осъществят контакт с водача на камиона, директно или чрез огледалата за обратно виждане. Децата се научават да спрат, да се огледат внимателно и да помахат на водача преди да пресекат, за да се уверят че той ги вижда.

Програмата се подпомага от Международната организация за автомобилен транспорт. Материалът, който е свободно достъпен на сайта на Волво Груп, може да се намери на 10 езика и се използва от училища, транспортни компании и организации за безопасност на движението в цял свят.

Обучително видео за деца 

Глобалната програма предлага и специално обучително видео за децата. Негов главен герой е анимационният шофьор на камион Тим. Посланието се разпространява и чрез YouTube.

Факти за „Спри! Огледай се! Помахай!“ 

– „Спри! Огледай се! Помахай!“ е програма на Volvo Trucks за пътна безопасност за деца
между 5 и 11 години;

– Предлага се на 10 езика;

– Предлага се за страни, възприели ляв или десен волан за шофиране;

– Програмата е използвана досега от около 100000 деца в 13 държави;

– Базира се на обучителен курс, първоначално разработен от Volvo Trucks в Дания.

Още снимки

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...