Нова златна находка е открита при проучванията на крепостта „Русокастро“ (снимки)

Нова златна находка е открита при проучванията на крепостта „Русокастро“ (снимки)

Нова златна находка е открита при проучванията на крепостта „Русокастро“. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.

Става въпрос за златна монета – перпера, отсечена в периода 1325-1328 година. На нея е представено изображение на Света Богородица, а на обратната страна – Исус Христос и византийските императори Андроник Втори и Андроник Трети Палеолог.

zlatna-moneta---1

Това е втората златна монета от първата половина на 14 век, открита при разкопки на крепостта „Русокастро“. През 2016 година, пред западната крепостна стена, е открита друга подобна перпера, отсечена в периода 1341-1348 година.

Преди няколко дни край разкритото монументално каменно стълбище археолозите откриха друга златна монета. Анализът на монетните находки от сезон 2017 тепърва предстои, добавиха от музея. Освен златните, тази година са открити многобройни медни монети, сред които такива на българските царе Константин Тих и Иван Александър. От сребърните монети са открити такива на цар Иван Александър, на Венеция и на Атинското херцогство. Детайлният анализ на монетите ще бъде изготвен след като те бъдат почистени и консервирани в реставрационно ателие.

zlatna-moneta---2

Разкопките на крепостта „Русокастро“ са ръководени от Милен Николов и Доротея Гюрджийска от Регионалния исторически музей -Бургас. Те са финансирани от Община Камено, Министерството на културата и Национален исторически музей./novini.bg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...