На 27 септември отбелязваме Световният ден на туризма

На 27 септември отбелязваме Световният ден на туризма

Световният ден на туризма се отбелязва на 27 септември вече 38 години. Решението за учредяването му влиза в сила през 1980, когато е приет и уставът на Световната организация по туризъм (UNWTO).

Всяка година Световният ден на туризма е посветен на конкретна тема
Някои от темите през годините са били: „Приносът на туризма за опазване на културното наследство, световния мир и взаимното разбирателство“, „Туризмът и качеството на живот“, „Най-доброто пътуване: добри гости и добри домакини“,“ Екотуризмът – ключ към устойчиво развитие „,“ Пътуване и транспорт: от въображението на Жул Верн до действителността на 21 век”…

Над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм у нас за първите седем месеца от настоящата година. Ръстът е с  8,1% в сравнение със същия период на 2017 г., сочат последните данни на Българската народна банка (БНБ).

През двата летни месеца юни и юли постъпленията от чуждестранни туристи възлизат на 1,2 млрд. евро, което е ръст от 6,4 на сто, съпоставено със същите месеци на миналата година. Само за месец юли приходите от международните туристически пътувания надхвърлят 730 млн. евро, като се увеличават с 5,3% спрямо съответния месец на предходната година.

Данните за приходите от чуждестранни посещения са поредното доказателство, че туризмът в България се развива изключително успешно. Те показват, че съвместните усилия на туристическата администрация, бранша и местните власти позиционират страната ни сред дестинациите, предпочитани от туристите за почивка и екскурзия, коментира министър Николина Ангелкова.

Според данни на Световната организация по туризъм, хората, прекосяващи международните граници с цел туризъм ще бъдат… 1,8 милиарда през 2030 г.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...