Морето прави хората по-щастливи

Морето прави хората по-щастливи

wallls.ru

Изгледът към океана влияе положително върху психиката, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени сравниха състоянието на хора, които живеят в различни райони на Уелингтън, Нова Зеландия, и констатираха, че ако човек ежедневно има пред погледа си изглед към океана, нивата му на стрес са по-ниски. Тази връзка остава в сила дори след като се вземат предвид различни фактори, като богатство, възраст и пол. Гледката към зелени пространства, като паркове и гори, изглежда няма същия благотворен ефект.

“Това може би се дължи на факта, че не е направена разлика между различни видове зелени пространства“, заяви съавторката на изследването Амбър Пиърсън от Мичиганския университет. „Причината може да се крие в това, че зелените пространства включват спортни площадки и терени, свързани с човешка дейност. Вероятно ако изгледът е към девствени гори, ефектът ще е различен“.

Получените резултати навеждат на мисълта, че построяването на домове в крайбрежни райони може да подобри психичното здраве.
“Допълнителни изследвания трябва да установят дали гледката към големи сладководни водоеми, като Големите езера в Северна Америка, има същия ефект, като този от изгледа към океана“, допълни Пиърсън. Резултатите от изследването са публикувани в Health & Place.

В този ред на мисли

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...