Млади бургаски таланти разказват във филм за своя шанс и сбъднати мечти

Млади бургаски таланти разказват във филм за своя шанс и сбъднати мечти

Как български ученици стигнаха до конкурс на НАСА във Вашингтон? Как малък музикален талант замина за концерти в Ню Йорк, а млада художничка завърши курс по илюстрация в един от най-престижните университети за изкуства в Лондон и то безплатно. Какво трябва да направят талантите от цяла България, за да спечелят стипендии и сертификати, които да им помогнат да се реализират в живота?  Това са малка част от въпросите, чиито отговори ще откриете в документалния филм „Разкази за шанса и таланта“ на Фондация „Шанс за децата на България“ с автор Мартина Чачевска. Документалното видео е с продължителност 29 минути и отразява живота и работата на деца и младежи от Центъра за млади таланти в Бургас.

Идеята за създаването на филма е на председателя на Фондацията Лилиана Славова. Тя решава да събере разказите на децата, които са участвали през годините в различни творчески проекти на Центъра за млади таланти в Бургас и самите те да създадат у зрителите представа как се работи там и какви възможности се предоставят на младите хора. Създаването на център за даровити деца в родния й град е нейна сбъдната мечта. Завършила образованието си в чужбина, тя се завръща с убеждението, че всеки българин трябва да направи по нещо за страната си. Заедно с няколко свои съученици и приятели от английската гимназия тя решава да създаде национална неправителствена организация за подпомагане на даровити деца и център за млади таланти в родния си град Бургас. Седем години по-късно първите възпитаници на този център застават пред камерата и разказват своите преживявания и възможностите, които са получили благодарение на участието си в различни творчески проекти, конкурси и състезания. Фондацията разполага с богат фонд от лични архивни кадри, които илюстрират техните разкази. Във филма има много усмихнати лица, шарени рисунки, музика, танци, театър. Той съдържа и важна информация за това защо серификатите от един център в Бургас са толкова ценени по света и как всяко талантливо дете може да се сдобие с тях.

Премиерата ще се състои на 21 май в Гранд хотел и СПА „Приморец“, когато центърът за млади таланти в Бургас и фондация „Шанс за децата на България“ официално ще отличат най-успешните даровити деца с програмата си „Награди, стипендии и отличия“, наградени ще бъдат и финалистите от I-вия математически турнир за Баургас и региона за деца в предучилищна възраст „Многознайко“, отново организиран от Фондацията. Осмото издание на церемонията по награждаването ще се състои в навечерието на Годишния празник на таланта и гостите ще имат възможността да видят и авторското модно ревю – „С дъх на лято“ на талантливите момичета от проекта по моден дизайн с ръководител известната бургаска дизайнерка – Мария Танева, както и Годишна изложба на участниците в проектите по изобразително изкуство – „Мога и обичам“, с ръководител Таня Стоянова.

plakat_modno reviu

plakat moga i obicham

покана_празникнаталанта

 

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...