Любовен еликсир на 18 юни, вторник, от 19 ч. в залата на...

Любовен еликсир на 18 юни, вторник, от 19 ч. в залата на операта

Комичната опера „Любовен еликсир” отново ще нажежи страстите на любителите на жанра на 18 юни, вторник, от 19 ч. в залата на операта. Поставената в календара на Държавна опера – Бургас постановка ще бъде повторена за тези, които пропуснаха представлението през март, когато в главните роли – на Неморино и Адина, влязоха тенорът Георги Динев и сопраното Мария Цветкова – Маджарова. Диригент на оркестъра ще бъде маестро Цанислав Петков, режисьор – Нина Найденова. Заедно със звездите на сцената ще излязат и солисти, хор и балет на бургаската опера.

Изключително атрактивният каст е дело на Александър Текелиев. Георги Динев, който изпълнява ролята от 2009 г., прави дебюта си в нея именно на бургаска сцена. Освен като изявяващ се във всички български оперни театри, Динев е известен и в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Австрия, а може би най-любопитният факт за него е позицията му на вокален педагог във виетнамските формати „X-Factor” и “The voice – Kids”. Негови възпитаници са достигали второ място във финала на форматите, споделя той.

Партньорката му на сцената Мария Цветкова – Маджарова е многократно награждавана, като перлите в короната й са наградите „Кристална лира” и „Музикант на годината” за 2018 г. През същата година Мария Цветкова взима и наградата на Община Бургас за принос в културата. Била е солист едновременно на оперите в Бургас и Русе, изявява се на сцените на Национална опера и балет – София, Софийска Филхармония и др.

Комичната опера на Гаетано Доницети „Любовен еликсир” е изградена върху любовните перипетии на бедния младеж Неморино, който отчаяно опитва да спечели любовта на своята Адина. Отхвърлен от нея, той купува от мним лекар шишенце с любовен еликсир. Заблуден от свойствата на виното в шишенцето, той е убеден в действието на еликсира. За нещастие Адина, която до момента се е свеняла да разкрие чувствата си пред Неморино, ревнува от внезапното му фриволно поведение и огорчена се сгодява за друг. Отчаян, Неморино продава свободата си – за да заплати нова доза еликсир на любовта, той постъпва на работа като наемен войник. Адина е отчаяна от развоя на събитията и признава чувствата си пред Неморино. Тя откупува свободата на своя любим и му се обрича на вечна любов. А еликсирът ли? Той става най-търсената стока в градчето!

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...