Кръгла маса предизвика бурни дебати сред младежи от Бургас (Снимки)

Кръгла маса предизвика бурни дебати сред младежи от Бургас (Снимки)

В дискусията на тема „Толерантността като обединител срещу омразата“ се включиха над 130 ученици

Многообразието е реалност, а толерантността към различията – свобода на духа и висша човешка добродетел. Така над 130 младежи от 9 бургаски училища обобщиха изводите от дискусия на тема „Толерантността като обединител срещу омразата“. Събитието се организира от Областна администрация – Бургас и Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, като част от инициативите залегнали в Комуникационната стратегия на България за ЕС.

„Всеки има право да бъде различен, но трябва да бъде толерантен към другите и да не натрапва своето различие и своите убеждения“, с тези думи областният управител Вълчо Чолаков се обърна към младежите и постави начало на дебатите. Той поздрави младите хора за ангажираността им, че вместо пред компютрите или на друго младежко забавление, са тук, за да изразят своята позиция по темата.

В кръглата маса участваха ученици от:  Професионална търговска гимназия, ПГСАГ „Кольо Фичето“, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации, ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“, ПГПАЕ „Гео Милев“,  Профилирана гимназия за романски езици „Г. С. Раковски“ и ПГЧЕ „Васил Левски“ .

Модератор беше Веселка Бъклева, преподавател по история в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, която от години работи по темата за човешките добродетели.

В рамките на един час младежите, сред които имаше представители на различни етноси , обсъждаха как могат да бъдат сближавани различията ни във всички сфери на живота и как да се противодейства на „езика на омразата“ . Те не се уплашиха да коментират начините, по които може да се съхрани религиозния мир и да се постигне най-трудната политическа добродетел – политическата толерантност.

Въпросът трябва ли да има граници толерантността и къде точно са те предизвика бурно обсъждане сред учениците.

Времето, определено за дебатите, не стигна на младежите да изразят мнението си по всички повдигнати въпроси. Те се обединиха около идеята за организиране на втора кръгла маса по темата.

В рамките на събитието бе представен и току що излезлият от печат сборник разкази „Да обичаш, въпреки“, издание на Център „Алеф“.

Творбите разказват за любов, приятелство и дружба между българи и евреи в годините на Холокоста.

„Разказите в този сборник са написани от младежи за младежи. Те доказват, че любовта и приятелството са по-силни от забрани и репресии. Самите те са толерантност. Благодаря на всички млади хора за участието им и в тази дискусия, и в литературния конкурс. Това, което чухме тази вечер ни обнадеждава – светът може да бъде променен към по-добро“, каза Алберта Алкалай.

Най-прекият път към опознаването на „другия“  е изкуството –  танцът и музиката. Емоционален, но и естествен завършек на дебатите постави концерт на етносите „Единни в многообразието“ с участието на : Арменски танцов състав „Нур“, танцов състав „Петлите“,   женски хор „АНГИРА“ при читалище „Фар“, Школа за български и гръцки танци „Бургос“, вокална група от ПГЧЕ „Васил Левски“, Карине Асланян от ПГТ, Никол Мерджанова от клуб „Сезони“ при читалище „Пробуда“, Александра Иванова от хорова школа „Милка Стоева“ и Виктория Тасмаджиева от Айтос.

Гости на събитието бяха зам.кметът на Бургас Йорданка Ананиева, родители, учители и граждани.


Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...