Колоритна церемония даде началото на „София филм фест на брега“

Колоритна церемония даде началото на „София филм фест на брега“

Десетки почитатели на киното преминаха под светлините на прожекторите по червения килим на влизане в прожекционната зала на ДТ „Адриана Будевска“, където се откри 17-то издание на „София филм фест на брега“.

Церемонията е една от най-колоритните досега, с което фестивалът затвърждава статута си на емблема в културния живот на морския град.

„С утвърждаването на този фестивал Община Бургас показа мъдрост. Независимо, че през годините се сменяха ръководства, „София филм фест на брега“ се ползва с подкрепата и любовта както на Общината, така и на бургазлии“, подчерта при откриването на 17-то издание на филмовото събитие проф. Георги Дюлгеров.

На церемонията присъства кметът Димитър Николов, който заяви, че тазгодишното издание е знаково и с него се почита поетесата Петя Дубарова.

„София филм фест“ е сред непреходните културни събития в Бургас. Радвам се, че имаме добро партньорство с неговите организатори в лицето на проф. Георги Дюлгеров. Много нови неща се чуха за настоящото издание на фестивала. То ще бъде посветено на Петя Дубарова по повод 40 години от това, че тя не е сред нас. Освен като емблема на бургаската и българската поезия, ние ще имаме възможност да я видим и като един талантлив актьор във филма „Трампа“, каза при откриването на феста кметът Николов.

На откриването присъстваха още заместник-кметовете Чанка Коралска и д-р Лорис Мануелян.

Програмата на фестивала стартира с прожекцията на филма „Живи комини“ на режисьора Радослав Спасов.

Във втория ден от афиша е включен филмът „Три лица“ – Иран, с режисьор Джафар Панахи. Прожекцията е от 16:00 часа. Билети ще откриете на касата на театъра.

След три нискобюджетни експериментални творби „Това не е филм“ (2011), „Спусната завеса“ (2013) и „Такси“ (2015), преследваният заради творбите си ирански режисьор Джафар Панахи (гостувал два пъти на София Филм Фест!), носител на „Златен лъв“, „Сребърна мечка“, „Златен леопард“ и десетки международни отличия, представя на света своя нов филмов разказ „ТРИ ЛИЦА“, удостоен с награда за най-добър сценарий в Кан през 2018 година.

Разказът в „Три лица“ се движи на границата между реалността и фикцията като се фокусира върху една необикновена история, развиваща се в пътуване из иранските селца. Заснет от ръка, филмът представя на зрителите три жени – актриси, намиращи се в различен етап от своята кариера. Едната е младо момиче от отдалечено селце, което мечтае да стане актриса и изпраща зов за помощ към популярната иранска звезда Беназ Джафари – тя тръгва да я търси в компанията на самия Панахи. Двамата пътешественици обикалят множество населени места и откриват хора с интригуващи съдби, между които и една пенсионирана вече актриса, отдала се на усамотение и занимания с изобразително изкуство.

0b1c2c595b5102f52e26ade11895e188

6e89117ad0b5252c4b63c54bb0cfbc4f

8c3d8c3030e11789b9c4a31faeed415b

10a06d64091580e087de08a7f7cc56dd

 

cebafa46f3aebb710d4d9c178e6b0744

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...