Книгата „Капитаните“ събра героите си на премиерата в Бургас

Книгата „Капитаните“ събра героите си на премиерата в Бургас

Книгата „Капитаните“ събра своите герои, както и много морски хора, по време на официалното й представяне на 12 май в експоцентър „Флора“. Изданието е с автор журналистката Ирина Генова, а проектът е на информационен сайт meduzata.com.

На представянето присъстваха кметът Димитър Николов, депутатът Ивелина Василева, директорът на пристанище Бургас Диян Димов, директорът на ДППИ Ивайло Иванов, представители на Бургаска морска асоциация, както и хора от морския занаят. Събитието бе част от фестивала „Бургас твори“.

Представянето на книгата разчувства роднини и приятели на описаните герои. Томчета с автограф ще бъдат изпратени по различни краища на света, където живеят наследници на капитаните, описани със своите истории и биографии.

„Капитаните“ е една книга за славните морски хора, свързани с Бургас и поставили държавата ни на картата на световните пристанища. Историите в нея са толкова невероятни, че всяка заслужава холивудски сценарий.

В книгата се разказва за първото отвличане на български моряци от сомалийските пирати през 1997 г. Главният герой в него е к.д.п. Христо Мушков, който прави опит да освободи арестуван в Танзания кораб. След като буквално го отвлича от местните власти, на свой ред пък попада в плен на пиратите.

Можете да прочетете и една от невероятните истории на к.д.п. Неделчо Донев, който през 1998 г. преживява страшен циклон със скорост на вятъра 260 км./ч. на пристанище Кандла, Индия. Шестнадесет големи кораби, като неговия, са били изхвърлени на брега, 50 по-малки – потопени, а вълната, дошла от океана, убила 14 500 души.

В книгата е представен и к.д.п. Спиридон Димитров, чието име е все още легенда в трите големи пристанища, обслужвали българските танкери – в градовете Туапсе, Новоросийск и Одеса, на които е станал почетен гражданин.

Още снимки

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...