Какво да хапваме и какво не в горещините

Какво да хапваме и какво не в горещините

Twitter

По време на жегите е трудно да изберем каква храна да консумираме. След като отмине първоначалната радост от първите слънчеви лъчи, много хора са измъчвани от загуба на апетит, а това може да ви накара да се чувствате недобре в горещото време, пише Daily Telegraph.

Британското издание публикува списък с храни, които ще ни помогнат да се справим с лекота с горещата вълна, и храни, които да избягваме. Преди всичко обаче пийте много вода, когато времето е горещо, за да наваксате изгубените течности чрез изпотяването.

Какво да ядете?

Диня

Освен че е вкусен плод, тя е идеална за пикници и барбекюта, тъй като съдържа хранителното вещество ликопен, което предпазва от излагането на слънцето. Ликопенът е пигментът, който осигурява яркочервения цвят на плодовете и зеленчуците.

Други източници са доматите, особено сготвените, папаята, розовият грейпфрут и гуавата. Ягодите са червени, но те получават цвета си от друга съставка, различна от ликопена.

Салати

Зеленчуци като маруля, краставица, целина и репички се състоят от 95% вода. Яжте ги в горещи дни, за да достигнете препоръчителните осем чаши вода на ден. Така ще бъдете хидратирани и свежи. Ягодите и тиквичките също съдържат много вода.

Чай

Въпреки че вероятно жадувате за леденостудени напитки, топло питие ще ви помогне да регулирате телесната си температура. Чаят е лек диуретик, но потенето и по-важното, изпаренията при потенето, е един от ключовите елементи за моделирането на телесната температура и поддържането на топлинния баланс.

Заради нарасналия запас от топлина вследствие на пиенето на гореща напитка, се стига до компенсаторно повишаване на цялостното производство на пот, което надвишава първоначалната топлина, получена от горещата напитка.

Какво да избягвате?

Алкохол

Да, разочароващо е. Макар че престоят в градината с бутилка от любимото ви вино може да изглежда като съвършения начин да прекарате времето си в жегите, алкохолът може да доведе до дехидратация, особено при екстремни метеорологични условия.

Той действа като силен диуретик, който ви кара да уринирате повече след пиене, а това означава, че се дехидратирате.

Манго

Подобно на алкохола мангото действа като диуретик, така че трябва да бъде избягван, когато температурите навън са високи. Хубаво е да избягвате също копър, артишок и аспержи по същите причини.

Месо

Когато се появи слънцето, много от нас инстинктивно палят барбекюто, но в горещините това трябва да се избягва. Храносмилането на протеина в месото изисква много енергия, създавайки топлинен процес, наречен „термогенезис“.

Експерти препоръчват да се насочвате към храни с малко протеини. Разграждането на протеините изисква от 50 до 100% повече енергия в сравнение с въглехидратите, така че внимавайте с месото, съветват специалистите.

Близалки, ледени сокове и сладолед

Може да си мечтаете за студена близалка, но тя може повече да ви навреди, отколкото да ви помогне. Приемането на студени храни всъщност повишава телесната температура, тъй като тялото ви компенсира бързото охлаждане, предизвикано от студените храни./novini.london

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...