Психологът отговаря: Истинските неща в живота са винаги трудни

Психологът отговаря: Истинските неща в живота са винаги трудни

За съжаление самочувствието на съвременния човек все повече се определя от външните фактори на благополучие, от голямата банкова сметка, от скъпия модел автомобил, от жилището в престижна част на града. Когато шофираме с мощна кола самооценката ни е равна на 4х4, резки движения, отнемане на предимство и агресивно поведение. В управлението на автомобила се изискват специфични познания, които изключват половата сегрегация, но само привидно. Застанете на пасажерското място до съпруга си и ще разберете какви са жените-шофьори: „Коя е тази която кара като костенурка?Само жена може да шофира така,. като я гледам как държи волана сигурно е объркала лоста за скорост с ръчната спирачка“. Така дъщерите ни разбират, че шофирането е мъжка работа, а мястото на жената е до съпруга й или отзад на задната седалка при децата.

Първи сме и по жертви на пътя в Европа. Катастрофите се увеличават, а проблемите според специалистите са много, от лоша инфраструктура и неподготвени шофьори, до нашенския специфичен български манталитет, който не признава правила и ограничения. При настъпване на пътен инцидент, виновна е пътната обстановка, грайфера на гумите, несъобразената скорост, лошата музика, говоренето по мобилния телефон. Или както е казал народът на кривата ракета й е крив космоса. Цифри от анализа на произшествията показват, че катастрофите на магистралите са намалели, тъй като пътя е лесен и не изисква внимание, но когато се слезе от автомагистралата на първокласен път, шофьорите се сблъскват с по-различни пътни обстоятелства, за които е необходимо гъвкавост и способности за справяне в критични ситуации. Нима това не важи и за личния ни живот? Ние се нуждаем от удобство, от рутина която ни дава усещане за спокойствие и комфорт, нуждаем се от писта, която да ни дава усещане за скорост и успех. Когато пътят е широк и удобен не се налага да си добър шофьор, достатъчно е да натиснеш газта и да потеглиш, но не в твоята посока, а в пътя който някой друг е построил за да ти е удобно.

Истинските неща в живота са винаги трудни, рано или късно магистралата свършва и започват стръмните пътища нагоре. Там катастрофите и житейските разочарования са много, защото се изисква знания и воля. Шофирането на по-ниска предавка е задължително, но най-важни са индивидуалните знания за справяне с трудни житейски ситуации, а те като че ли са дефицит най-вече за младите хора без опит. Личните ни катастрофите ще бъдат неизбежни, докато не усвоим правилата на живота и не добием мъдрост и търпение.По-важното е да достигнем до желаната от нас цел, отколкото да затъваме в блатото на комфорта.

Хора, които не са пили потни вода и не са яли залъка на сиромашията, нищо не знаят за живота, казват старите хора. Поставянето на видима маркировка според експертите щяла да предпази водачите от произшествия. Така на второкласните пътища из страната могат да се появят знаци изобразяващи най-различни житейски проблеми-конфликт в семейството, развод, загуба на любим човек, раздяла, сключване на брак, родителство. Осъзнавайки колко са отговорностите в живота ни със сигурност когато видим тези знаци на пътя ще спираме за да се огледаме и да отдадем предимство на преминаващите с опит шофьори. Винаги ще бъдем внимателни и предпазливи, осъзнавайки предизвикателствата, които ни предстоят, ще бъдем мотивирани да се съобразяваме с останалите участници на пътя, защото нашето житейско благополучие зависи от добрите отношения, които изграждаме с хората около нас.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...