Ирина Папанчева представя „Тя, островът“ на Света Анастасия

Ирина Папанчева представя „Тя, островът“ на Света Анастасия

Да представи романа си на Св. Анастасия е отколешна мечта на авторката

Бургаската писателка Ирина Папанчева ще участва в програмата на празника на острова Св. Анастасия на 15 август с новия си роман „Тя островът“ (КК „Труд“, 2017 г.). В разговора за книгата, който ще се проведе от 18:00 ч., ще участват редакторът й, Митко Новков и Гочо Гочев – автор и издател.

„Докато пишех романа, посетих острова Св. Анастасия и си казах, че искам един ден да представя книгата си на него. Една своеобразна среща на два острова – от испанския към нашия. Тогава изпратих картичка на столетницата Кармен оттам, правейки отново тази връзка. Сега това се случва, благодарение на поканата от Община Бургас да участвам в празника на острова. Ще бъде удоволствие да разговарям за романа си с двама така уважавани и ценени от мен творци и личности. Надявам се да го споделим“, каза Ирина Папанчева.

Романът свързва днешните преживявания на няколко души – две двойки и една писателка – на испанския остров Фуертевентура с документалните и фикционални истории на действителни личности, пребивавали там от най-древни времена  до наши дни, включително  философа-писател Мигел де Унамуно. Ключово е съпоставянето на сърф културата с бита, възприятията и миналото на местните хора. Но главният герой и режисьор на събитията, разгърнати в литературното пространство, е точно островът с женска душа и природа. Тя, островът, Фуертевентура.

В „Тя, островът“ французинът Жерар води бъларската си съпруга Марина на Фуертевентура с надеждата островът да излекува страдащата й душа. Германците Карла и Герд, обладани от вируса на сърфа, се връщат на Фуертевентура, за да яздят вълните. Българска писателка идва на острова, за да пише роман за изгнанието на испанския философ Мигел де Унамуно. Българинът Емилиян, живеещ на Фуертевентура, предано я пресъздава с фотоапарата си, докато поддържа връзка с Ева. Какво се случва, когато всички те се срещат?  Сърф, истории и страсти, минало и настояще, различни гласове и странни разкази – всички те се намират в романа „Тя, островът“ като части от пъзел, който единствено читателят може да сглоби.

„Романът „Тя, островът“ грабва още с първите страници. Динамичността, многопластовостта, акцентирането върху съвременните взаимоотношения между млади и модерни хора, като същевременно има философско препращане към миналото,  сюжетни линии, готови за филм – всичко това създаде предпоставка да вярвам, че книгата ще има успех“, казва Надежда Делева, главен редактор в Издателство „Труд“.

„Тя островът“ е многопластов и полифоничен роман, интересен не само с екзотичното място, където се развива действието, но и с вглъбеното разкриване на съвременните отношения в един глобализиран свят, когато всичко и всички могат да се срещнат с някого навсякъде. В това географско-откривателско направление съвременната българска литература все още е сравнително оскъдна откъм добри заглавия. А „Тя, островът“ е несъмнено едно добро заглавие на една добра книга.“, е мнението на Митко Новков, редактор на книгата.

„Български романи, които предават подобна пъстра палитра от въпроси и интерпретации, със своя визия и послание, се срещат рядко и са ценност“, споделя Николай Тодоров, рецензент и преводач.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...