Изкуството Бонсай-от къде идва и къде отива

Изкуството Бонсай-от къде идва и къде отива

impressivemagazine.com

Мнозина ще отговорят веднага, че родината на бонсаите е Япония. И ще сгрешат. Въпреки че самата дума бонсай е съставена от двете японски думи “бон” и “сай”, които в превод означават “паница” и “посаждам, отглеждам”, традицията да се отглеждат миниатюрни копия на големите растения води началото си от Китай.

Tipsplants
Tipsplants

Съществуват добре запазени писмени документи, датиращи от времето на династията Тан (около 600 г. пр.н.е.), в които отчетливо се виждат рисунки на бонсаи, а има и точни описания на техниката за отглеждането им. На китайски се наричат пенсаи или пенджинг. Едва през V-VI век, японски монаси, изучавали в Китай будистката философия, пренасят умението да се отглеждат миниатюрни дървета и храсти в родината си. В началото само много богатите хора в страната на изгряващото слънце са можели да си позволят скъпото хоби, но постепенно все повече хора се запалват по миниатюрните копия на дървета и хобито става масово, пренася се в почти всеки дом и се превръща в неотменна част от японската култура.

ecoosfera.com
ecoosfera.com

С течение на времето в Япония се формира собствена школа в бонсай. Освен отглеждането на дървета-джуджета, чиято височина не бива да надвишава 54 см, в страната се развива и изкуственото култивиране на различни дървета. Към края на XIX в Япония са създадени триста такива “изкуствени” вида.

Изкуството бонсай е тясно свързано и с религията на Японците. Те имат една основна-Будизмът. Тя е като общо задължителна. Среща се и религията „шинто” това е древна японска природна религия. Бонсая е олицетворение на спокойствието. Трябва човек който се занимава с това изкуство да е много спокоен и търпелив докато творението му се превърне в шедьовър. През тези дългогодишни грижи творецът отдава част от своята душа на растението както и обратно. Връзката между човек и растение е огромна. Истинските майстори на бонсай си личат по това как са съчетали духа и формата на растението с кашпата в която е засадено то. Това е важен белег за хармонията на растението. Цялостната творба също така показва и характера на нейния създател. Изкуството бонсай идва от древността, но се развива и в наши дни. Вече е навлязло и на други континенти. Има много хора занимаващи се с бонсай. Това е едно прекрасно изкуство, което не трябва да се загуби. Трябва да се почита и да се обича.

ru.aliexpress.com
ru.aliexpress.com

 

ru.aliexpress.com
ru.aliexpress.com
Tomostyle
Tomostyle

В Европа бонсаите започват да навлизат в началото на ХХ век. Едва през 1937 година по време на Световното изложение в Париж,  това необикновено изкуство е представено пред широката европейска публика.

historynakratko.blogspot.bg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...