Започва поредното издание на бургаската Европейска седмица на мобилността (ПРОГРАМА)

Започва поредното издание на бургаската Европейска седмица на мобилността (ПРОГРАМА)

БНР

В програмата тази година: Тест драйв с електрически возила, рисунки на асфалт, кино, улични изложби и танци, вело поход в планината и много други интересни събития

Започва поредното издание на бургаската Европейска седмица на мобилността. Програмата отново е богата и насочена към хората от всички възрасти. Целта на инициативата остава непроменена, да се промотират алтернативните начини за придвижване във всекидневието – велосипед, тротинетка, ролери, електрически автомобил, скейт и лонгборд, градски транспорт и пеша.

Седмицата стартира символично на 15-ти септември, защото важен фокус е пътната безопасност и по-конкретно тази на най-уязвимите членове на обществото – децата.

Мотото тази година е „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“. Община Бургас благодари на своите партньори в организирането на мащабната кампания – ОДМВР – Бургас, „Бургасбус“, Пътна полиция, Фондация „Биоразнообразие“, „Зелена Странджа“, Танцова школа „Дюн“, Бургаска фотографска общност, РИОСВ – Бургас, Регионална лаборатория-Бургас, БЧК – Бургас, Общински детски комплекс, детските градини „Раковина“, „Слънце“ и „Звездица Зорница“, училище „Ал. Г. Коджакафалията“, Международната асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи – Бургас, Сдружение „SOS ПТП“, фондация „Безопасни улици от Валя“ и Обществен дарителски фонд – Бургас.

ПРОГРАМАТА:

15.09.2017 – 22.09.2017 /информационна седмица/

Тема „Обществен транспорт“: Промоционална кампания за популяризиране на възможността за закупуване на електронен билет за градския транспорт чрез мобилно приложение – на шест електронни информационни табла, разположени на ключови места по пешеходни зони в града, както и на машините за продажба на билети, разположени на автобусни спирки по трасето  на бързата автобусна линия – промоционален клип на доставчика на услугата TICKEY, България.

15.09.2017 г. до 25.09.2017 г.

Тема „Интелигентно промотиране на мобилност“: Програма за събитията през седмицата на мобилността – разпространена чрез информационните киоски на Общината, сайтовете на ОП „Транспорт“, „Бургасбус“, социални мрежи.

13.09.2017 г. до 22.09.2017 г.

15.9.2017 – 21.09.2017 /седмица на активната безопасност/

Тема „Отговорно придвижване“: Съвместна акция на Пътна полиция, Община Бургас, доброволци от неправителствени организации и граждани за осигуряване активна безопасност по улиците на града в зоните на учебните заведения през Седмицата на мобилността.

15.09.2017 г. до 21.09.2017 г.

Тема „Информация и комуникация“: Затваряне на улица „Левски“ в частта й от бул. „Христо Ботев“ до бул. „Стефан Стамболов“. Деца от ДГ „Раковина“ ще раздават на водачите на автомобили цветни балони и информационни брошури, представящи дейността на различните институции в сферата на „пътната безопасност“.

15.09.2017 г., 11.00 – 12.30 часа

Подрастващи от училище „Ал. Г. Коджакафалията“ и детски градини „Слънце“ и „Звездица Зорница“ ще се включат в конкурс за рисунка на асфалт „В града без кола“, състезания с тротинетка, велосипед и забавни викторини с участието на инспектор Хитами от Сдружение „SOS ПТП“.

15.09.2017 г., 11.00 – 12.30 часа, пл. „Тройката“, пред  Дома на нефтохимика

Доброволци от Младежката секция на БЧК ще демонстрират умения в първа долекарска помощ при различни рискови ситуации, а служителите от сектор „Пътна полиция“ /с представители от моторизирано звено „Сигма“ и автопатрул за видеоконтрол на скоростта/ ще са на разположение на малчуганите и техните родители, които ще могат да научат повече за дейността на полицейското звено по пътна безопасност. С участието на полицейските служители ще се проведе и открит урок на тема „Моят безопасен път от дома до училище“.

15.09.2017 г., 11.00 – 12.30 часа, пл. „Тройката“ пред  Дома на нефтохимика

16.09.2017, събота /ден за здраве и чиста околна среда чрез алтернативна мобилност/

Тема „Мобилността и нашето здраве“: Пробег 5km RUN в Приморски парк. Начало – 9.30 часа , сборен пункт – Пантеона, Приморски парк. Пресконференция на открито – 11.00 часа, Пантеона.

Тема  „Отговорно придвижване“: „Еко райд“ – промоционално представяне на електрически скутери, електрически триколки и електрически тротинетки – тест, демонстрации. Представяне на новите електрически велосипеди на Вело Бургас.

11.00 часа до 13.00 часа, Пантеона – Приморски парк

Тема „Активна мобилност“: Промоционален щанд на кампанията „Промяна на мобилното поведение – до работа с колело“.

11.00 до 13.00 часа, Пантеона – Приморски парк

Тема „Отговорно ползване на автомобили“:  Тест драйв на електрически автомобили и скутери.

11.00 до 13.00 часа, Пантеона – Приморски парк

17.09.2017, неделя /ден за обществен транспорт/

Тема „Обществен транспорт“:  Ден на отворените врати в „Бургасбус“ – демонстрационно изложение на модерно оборудване за обществения транспорт, както и на ретро автобус, поканата е за всички желаещи.   Деца под 14 г. трябва да са с придружител. Сборен пункт – зоната пред Административната сграда на „Бургасбус“, находяща се на ул. „Индустриална“ № 1.

– 10.15 часа за осигуряващите транспорта си сами;                                                                                  – организиран транспорт от спирката пред Областна управа на ул.“Христо Ботев“ – тръгване в 10.00 часа.

18.09.2017, понеделник /ден за велосипеди – средство за активно придвижване/

Тема „Отговорно придвижване“: Тур с автобус на градския транспорт, специално оборудван с детски воланчета,  комбиниран с беседа по безопасност на движението и демонстрация, направена от специалисти от Пътна полиция за деца от ДГ „Х. К. Андерсен“.

9.30 – 12.00 часа

Тема „Велосипеди“: Вело кино под звездите – прожекция на тематични филми, свързани с велосипедното придвижване.

19.30 часа, открита сцена „Охлюва“

Велосипеди: Улична изложба на Бургаска фотографска общност на тема „Мобилност – градски алтернативи“.

19.00 часа, площад „Тройката“

19.09.2017, вторник /ден за споделено използване на велосипед и ползите от алтернативното придвижване/

Тема „Велосипеди“: Радио или ТВ предвания от поредицата „Млади репортери“ – за споделената отговорност да се придвижваме по-интелигентно в интелигентния град.

През деня

Тема „Споделено каране на велосипеди“: Промоционална кампания за популяризиране на споделената велосипедна система „Вело Бургас“ по медиите и информационните киоски на „Вело Бургас“.

През деня

Тема „Интелигентен обществен транспорт“: Ден на отворените врати в Центъра за видеонаблюдение и контрол на трафика – демонстрационно събитие, в рамките на което ученици от Професионална гимназия по механотехника и електроника – Бургас ще имат възможност за интерактивно участие в процеса за управление на трафика.

11 -12 часа и 14-15 часа

Тема „Интелигентен обществен транспорт“:  Ден на отворените врати в Диспечерски център на обществения оператор „Бургасбус“ЕООД – за ученици от Професионална гимназия по електротехника и електроника „КОНСТАНТИН ФОТИНОВ“.

10.00 часа

21.09.2017, четвътък /ден на предизвикателството/

Тема „Зелени пътеки“: Демонстрационна обиколка и разходка за ученици от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас  с „Влакчето на солта“ в Защитена зона „Атанасовско езеро“. По време на обиколката в резервата участниците ще се запознаят с историята за добив и преработка на сол, а  експерти от Българска фондация „Биоразнообразие“ ще разкажат за обитателите в езерото.

14.30 часа

22.09.2017, петък /световен ден без автомобили/

Тема „Мобилността и нашето здраве“: Хепънинг в рамките на кампанията „Ден без автомобили“ в затворената за движение централна улица „Левски“. Отворена младежка сцена –  скейтборд и вело райд демонстрации по бавно и забавно каране; брейк денс, ролер парти, ховърборд райд, игри за пешеходци.

11.30 до 19.30 часа

THE NEXT CREW брейк клуб „Бляк Стайл“ и танцова школа „Дюн“ – All Style Street Dance Show Battles.

11.30 – 12.30 часа

Скейт демонстрации на уред;  Ролер парти;  Брейк денс; DJ Funktool.

17.30 – 19.30 часа

Тема „Велосипеди и ходене пеша, зелени пътеки“:

ВЕЛО поход с начало на 22.09 и край на 24.09.2017 г. – Българска фондация „Биоразнообразие“, един от координаторите на Зеления пояс у нас и „Зелена Странджа“- Бургас организират природното приключение „Странджа – от край до край. С колело по Зеления пояс“.

Тръгване – 8.00 часа от паркинг на магазин „Билла“, пл. „Трапезица“.

Желаещите велосипедисти ще се включат, за да се запознаят на живо с територии в Зеления пояс в българската част на Странджа планина. Турът ще завърши в гр. Ахтопол, където в празничните дни Община Ахтопол и Сдружение Лумен организират тридневен Рибен фестивал.

За да се включат във Вело похода, участниците е необходимо да умеят добре да управляват планински велосипед, но не е необходима специална физическа подготовка. Целият поход включва общо около 120 км. каране на велосипед по асфалт и черен път. Нощува се в местността Качул (на река Велека, близо до с. Граматиково) и в гр. Ахтопол.

В събота вечер, в навечерието на Деня на Зеления пояс, в читалището в Ахтопол ще бъде представена инициативата „Балкански Зелен пояс“,  а на самия празник 24 септември ще бъде организиран пешеходен преход покрай скалистия бряг на морето до устието на река Велека и разходка с лодки по самата река.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...