Епидемиолози: Пикът на грипната епидемия ще е тази седмица

Епидемиолози: Пикът на грипната епидемия ще е тази седмица

Shraibikus.com

Пик на грипната епидемия тази седмица в цялата страна прогнозираха епидемиолозите. За това предупреди и държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Спад на вълната от зараза се наблюдава само в Пазарджишка и Пернишка област. Епидемията в тях вече отмина.

Към момента в една трета от областите в страната е обявена грипна епидемия. По думите на д-р Кунчев средната заболеваемост достига 190 на 200 хил. души. В районите, които са обявили епидемия, заболелите са над 220-250 до над 300-400 в Благоевград, където е най-високата заболеваемост, пише „Монитор“.

Столичната здравна инспекция е предписала на Регионалното управление по образованието София-град да се преустановят учебните занятия от 29 януари до 2 февруари, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

От 3 до 6 февруари включително пък е междусрочната ваканция. От МЗ не обявяват данни за заболеваемостта и колко деца отсъстват от училище. За да се обяви ваканция, трябва да са болни поне 30 на сто от учениците.

При ваканция детските градини и яслите работят, но се засилва т. нар. филтър при приема. Това означава, че медицинската сестра, фелдшер или лекар ще преглеждат още на входа дали децата не са с греха и кашлица.

Същевременно се ограничава провеждането на профилактични и планови прегледи и манипулации в болниците, детските и женските консултации, ваксинациите и свижданията на болните.

Междувременно днес се очаква Регионалния щаб за борба с грипа в Бургас да вземе решение дали ще се удължи грипната ваканция за учениците. Ако това се случи дните ще се слеят с междусрочната ваканция и така учениците ще трябва да са в класните стаи чак другата седмица.

Поради висока заболеваемост 459 училища в страната в петък пропуснаха учебните занятия. Към момента преобладава щамът на пандемичния, популярен повече като свински грип.

За разлика от острите респираторни заболявания той поваля за часове, от тях се отличава с болки в ставите и мускулите.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...