Дни на Амелия Еърхард в Механото тази събота и неделя

Дни на Амелия Еърхард в Механото тази събота и неделя

394033 03: (FILE PHOTO) Amelia Earhart stands June 14, 1928 in front of her bi-plane called "Friendship" in Newfoundland. Carlene Mendieta, who is trying to recreate Earhart's 1928 record as the first woman to fly across the US and back again, left Rye, NY on September 5, 2001. Earhart (1898 - 1937) disappeared without trace over the Pacific Ocean in her attempt to fly around the world in 1937. (Photo by Getty Images)

 Със специално организираните Дни на Амелия Еърхард, Зонта клуб Бургас открива събитията по случай 100 годишнината на Zonta International. Като член на световното семейството на Zonta International,  дамите от Бургас ще отбележат юбилея на своята организация с поредица от събития през юбилейната 2019 година. 

Зонта клубове днес има, в 67 страни по целият свят, с над 30 000 членове. Международната неправителствена женска организация Zonta International, е с общ консултативен статут в икономическия и социален съвет на Обединените Нации. Има консултативен статут към ЮНЕСКО и статут на участник в Съвета на Европа. Само 144 неправителствени организация в света, получават консултативен статут към Обединените Нации. Именно този статут, дава възможност на Zonta International да притежава и работи за осъществяване на своите проекти на световно ниво. За архивите на Зонта в България, ще останат няколко значими факти, които ни поставят на високо ниво в Zonta International. В България работят 8 Зонта клуба, с 220 зонтианки и сме най-стабилно развиващата се Зонта държава в Централна и Източна Европа. Пътят, който сме извървели, авторитетът, който сме спечелили, ни прави трайно по-отговорни, да мислим за следващото Зонта столетие. Успяхме за 23 години, когато е регистриран първият Зонта клуб София, да излъчим и изберем две българки, губернаторки на най-големия Дистрикт 30 – Мария Стефанова за 2010-2012 и Владимира Трачева за 2018 -2020, а г-жа Мария Стефанова е първата българка (източно европейка!) международен директор в ЗИ.

На 12 януари, Зонта клуб Бургас промотира фестивал за момичета, от пети до седми клас, със специалното участие на Университет за деца – София, с ръководител Явор Киряков. Събитието се осъществява в успешно сътрудничество с Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника и РИО в Бургас. Проектът включва практикоприложни работилници  по физика, химия, биология, астрономия, роботика и електроника. На две сесии (сутрешна и следобедна), с продължителност от 120, 150 минути, участниците ще бъдат провокирани да развият научните си интереси.

Фестивалът се стреми да запознае обществеността и със стипендията на името на Амелия Еърхард, която се дава всяка година, от Zonta International, на 30 жени докторантки до 35 години, от цял свят, които се занимават с космически науки.

Събитието ще бъде открито на 12 януари, от 9.30 часа в Механотехникум, гр. Бургас, от зам. областния управител, г- жа Севдалина Турманова, инж. Виолета Илиева- директор на РИО Бургас и от президента на Зонта клуб Бургас, г- жа Петя Великова. Събитието е безплатно за всички деца. Всеки участник ще получи  подаръци, комплекти с техника за всяка от работилниците.

На 13 януари / неделя / ще се проведат и Дни на отворените врати (семеен ден) за предприемачесто чрез природни науки. Неделното събитие е с начало 9:30 ч. и ще продължи до 13:30 на обяд. Посетителите, главно родители с деца, ще могат да посетят и да се запознаят с различните природонаучни и техниччески щандове на „Университет за деца“, да наблюдават любопитни природонаучни експерименти, технически инсталации и да се запознаят с необятните  възможности, които предлага всяка една наука.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...