Днес се прекланяме пред подвига на Христо Ботев

Днес се прекланяме пред подвига на Христо Ботев

През пролетта на 1876 година, когато пожарищата на Априлското въстание още не са угаснали, четата на Христо Ботев идва на помощ на поробените си братя и влиза в неравна битка с турската войска. В нея България губи един от своите най-велики синове.

На 2 юни признателните поколения отдават почит към живота и делото на Христо Ботев и на хилядите знайни и незнайни герои, участвали в българската национална революция и отдали живота си за свободата на България.

През 2015 г. се навършват 139 години от тези героични събития. По този повод Община Бургас отправя покана към бургазлии да присъстват на организираните от нея прояви, за да си спомним за подвига на ботевите четници.

През годините начинът на празнуване и официалната формулировка на деня се променят. Но датата остава като един от най- заредените емоционално дни в нашия календар.

Зареден е, защото заговори ли се за Ботев, думите са силни, най- силните, които можем да кажем. Ботев е императив в литературата ни, в историята ни, в гражданското ни съзнание. Ботев се нарежда и сред малцината в света, горели като факли в думи и дела, непримирими, които не са останали дълго сред съвременниците. И за добро или лошо не са видели резултатите от делата си.

От 1948 г. насам, на 2 юни в 12 часа за 2 минути слушаме сирените. И трябва да спрем и да почетем със сведени глави.

2 юни /вторник/

12:00 часа

Паметник на Христо Ботев в Приморски парк

Заупокойна молитва в памет на загиналите за българската свобода

Ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя

20:30 часа

Открита сцена „Охлюва“

Прожекция на филма „Ботев: От Голгота към Свободата“.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...