Димитър Манолов: 2018 г. ще бъде година на повишаване на доходите

Димитър Манолов: 2018 г. ще бъде година на повишаване на доходите

novini.bg

Предстоящата 2018 г. ще бъде година на повишаване на доходите, каза в интервю за БТА президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той даде положителна оценка на направеното от правителството в тази посока, но се опасява, че паралелно ще се вдигнат и цените.

Минималната работна заплата ще продължи да расте дотогава, докато стигне приемливи стойности, каза още Манолов. По думите му минималната работна заплата във всяка държава е основният защитен механизъм на доходите на хората. Темата за класовете е затворена, клас „Прослужено време“ остава, подчерта Манолов.

Големият порок на сегашната ни пенсионна система е изискуемият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, който вече е 40 години, коментира президентът на КТ „Подкрепа“. По думите му така се наказват хората, които са учили и поради тази причина са се появили по-късно на пазара на труда.

Не е реалистично да очакваме намаляване на изискването за осигурителен стаж, смята Манолов.Той обаче има идея да се признава за осигурителен стаж времето, прекарано на ученически и студентски бригади, както и да се преразгледа категорията за пенсиониране при войнишка служба. Това са дреболии, но е хубаво някой да им обърне внимание, посочи синдикалистът.

Системата с т. нар. инвалидни пенсии и въобще всички доплащания е създадена през 1953 г. в сегашния си вид. Тя е остаряла и коригирането й оттук и оттам ще доведе само до грешки, затова е необходимо да се пренапише изцяло и наново, категоричен е синдикалният лидер. Според него щетите от контрабанда и кражба на ДДС са далече по-значими и по-големи от нанесената вреда на държавата чрез инвалидни пенсии.

Димитър Манолов изрази притеснение от прилагането на европейска директива, която поставя високи изисквания към централите, работещи с въглища. Проблемът не е само български, той касае девет европейски държави, чиято енергетика е сериозно застрашена от това, посочи синдикалистът. Той се опасява, че може да изчезне българската енергетика, която зависи 100 процента от български ресурс. Невъзможна и невярна е тезата, че АЕЦ „Козлодуй“ ще компенсира липсата на въглищна енергетика, убеден е лидерът на КТ „Подкрепа“.

Европейският икономически и социален комитет по време на председателството ще приеме четири становища по инициатива на българската група, свързани с доходите, енергетиката, екологията и други важни за обществото теми, каза още Манолов. Той уточни, че в София ще се проведе заседание на отделните групи, съставляващи Европейския икономически и социален комитет. Ще заседава и ръководството на Европейската конфедерация на профсъюзите. Смелата ни мечта е в рамките на по-широка инициатива да направим една европейска демонстрация по въпроса за доходите, заяви президентът на КТ „Подкрепа“.

По думите му България присъства авторитетно в европейските синдикални структури и всички ще го видят./novini.bg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...