Две талантливи Марии ви канят на камерния концерт „Солени пръсти“

Две талантливи Марии ви канят на камерния концерт „Солени пръсти“

На 30 ноември, от 12:00 ч., в зала 2 на Експозиционен център „Флора“ ще започне „Солени пръсти“ – камерен концерт с музиката на Шопен. В него ще участват две талантливи Марии – Мария – Десислава Стойчева – пиано, и Мария Цветкова – Маджарова – сопран.

В програмата са включени солови пиеси за пиано и песни за глас и пиано от Шопен.
Входът е свободен!
И двете Марии са носители на наградата „Музикант на годината“.

Мария-Десислава Стойчева е родена в гр. Пловдив. Започва да свири на пиано на 4-годишна възраст, а година по-късно изнася първия си самостоятелен концерт. През 2016 г. се дипломира с отличие от Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, където неин преподавател е г-жа Елена Велчева. От октомври 2013 г. е младши студент на проф. Людмил Ангелов, при когото понастоящем продължава обучението си в НБУ-София. Участва в майсторски класове и семинари на множество изтъкнати български и чуждестранни пианисти. Двукратно е избирана за участник и стипендиант в престижния курс по камерна музика „Musica Mundi“ в Белгия, където работи с множество известни музиканти. Участва в концерт-представяне на млади таланти в рамките на Петото издание на фестивал „Пиано Екстраваганца“ в залата на Военния клуб в София. През пролетта на 2016 г. младата пианистка печели престижната награда „Млад музикант на годината“, след като е избрана в анкета сред слушателите на предаването „Алегро Виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР.
През същата година тя печели Първа и Специална награда в първото издание на конкурса „Стелла Ослекова“ и става първият български участник в конкурса за млади пианисти в памет на Владимир Хоровиц в Киев, Украйна.
Носител е на стипендията за изключителни умения на фондация „Комунитас“ и е лауреат на множество награди от национални и международни конкурси и фестивали

Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва ДМА „Професор Панчо Владигеров“- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър „Стефан Македонски“- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...