В понеделник ще наблюдаваме рядък космически феномен

В понеделник ще наблюдаваме рядък космически феномен

goodfon.ru

Рядка и ярка небесна гледка ще може да наблюдава населението на Земята на 11 ноември 2019 г. – планетата Меркурий ще премине през диска на Слънцето. Астрономите наричат транзит преминаването на малката и пъргава планета пред огнената топка. Последният път това явление е наблюдавано през май 2016 г. Следващия път ще бъде възможно да го видите едва през 2023 г., съобщава cheltv.ru.

Това се нарича транзит и се случва само 13 пъти на всеки 100 години. Следващият транзит на Меркурий ще бъде през 2016 г. , а след него ще бъде през 2023 г., така че трябва да се възползвате от възможността да видите това специално астрономическо събитие, докато можете.

Добрата новина е, че транзитът ще бъде видим от по-голямата част на планетата, включително от Северна и Южна Америка, Европа, Африка, Западна Азия и Нова Зеландия. Събитието ще започне в 4:35 ч. PT, но ако не искате да станете толкова рано, тогава не се притеснявайте – транзитът продължава близо шест часа, така че имате достатъчно време да го хванете по-късно сутринта. Върхът на събитието ще настъпи в 7:20 ч. Н. Е., Когато центърът на Меркурий ще бъде най-близкият до центъра на Слънцето.

Гледайки транзита, ще можете да видите мъничкия черен диск на Меркурий, минаващ пред повърхността на Слънцето, покриващ едва 1/283 от лицето на Слънцето, както ни се струва. Това е достатъчно малко, за да изисква използването на телескоп и, разбира се, е опасно да гледате директно в Слънцето, така че ще трябва да използвате и соларен филтър.

Ако нямате достъп до телескоп, все още можете да следите събитието онлайн. Обсерваторията Solar Dynamics ще предоставя данни за транзита към НАСА, които ще показват в реално време изображения и кратки филми на събитието на уебсайта за транзит .

Транзитите са не само забавни космически събития, които трябва да се наблюдават, но и са важни за развитието на ранните астрономически знания. Именно чрез изучаването на транзитите на Меркурий и Венера в началото на 1600 г. Йоханес Кеплер успя да види, че орбитите на планетите са елипсовидни, а не кръгли, както се смяташе досега.

digitaltrends.com

„През 1627 г. Кеплер прогнозира, че транзит на Меркурий ще настъпи на 7 ноември 1631 г.“, обяснява Обсерваторията на слънчевата динамика в публикация в блога. „Пиер Гасенди наблюдаваше от Парижката си обсерватория и видя как в този ден малка черна точка се движи по лицето на Слънцето. Истински триумф за изчисленията на Кеплер! ”

Източник:  digitaltrends.com

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...