В БСУ откриха обновена компютърна лаборатория

В БСУ откриха обновена компютърна лаборатория

С участието на партньорски фирми и международни партньори на Център по информатика и технически науки към Бургаски свободен университет

На 4 септември  студенти,  преподаватели и партньори откриха в Бургаския свободен университет обновена компютърна лаборатория с лицензирана среда за програмиране MatLab за нуждите на Центъра по информатика и технически науки.

Това е успешно начинание и добра практика на съмишленици  с принос за  развитието на трите направления в ЦИТН – „Информатика и компютърни науки“, „Електротехника, електроника и автоматика“ и „Комуникационна и компютърна техника“, каза проф. д-р Радостин Долчинков, Декан на ЦИТН в БСУ.  Лабораторията ще повиши нивото на обучение на студенти, докторанти и преподаватели както и научното ниво на разработка на вътрешни и международни проекти.

Благодарим на партньорите 2 Плюс, Елкабел, Несебърнет и AMG, без чиято помощ тази лаборатория нямаше да е реалност,  допълни  зам.-декана на ЦИТН,  доц. Камен Сейменлийски.

Деканското ръководство връчи грамоти за успешно партньорство.

Екипът по международния проект ISTRA проведе заключителната конференция и присъства на откриването.

Ето какво казаха представителите на бизнеса:

гл. инж. предприятие Калоян Самоковлиев, Елкабел АД: На този етап на нашето сътрудничество с Бургаски Свободен Университет не сме се сблъсквали с направление ИКН , но се надяваме за бъдеще да открием нови възможности. Участвахме с дарение на кабели и кабелни мостри за изграждане на интерактивна лекционна зала, както и подготовка на обучителни материали за кабелостроенето. Надявам се за бъдеще да си сътрудничим още повече. На студентите препоръчвам за да имат  успешна бъдеща реализация  да имат вяра в своите възможности и така да убедят  и останалите, че могат  и ще успея да се реализират. Да  вярват, че ще успеят.  Убеден съм, че една успешна кариера в България определено си струва усилията.

Димитър Павлов: „2 Плюс България“ АД е системен интегратор, предоставящ съвременни високотехнологични решения и се радваме, че имаме възможност да си партнираме с Център по Информатика и Технически Науки към Бургаски Свободен Университет.  Допринасянето на качествени условия на обучение на студентите благоприятстват тяхната професионална реализация  и успешното им развитие като кадри в областта на информатиката и компютърните науки в нашият регион, съответно те от своя страна допринасят за успешното развитие и качество на фирмите в този бранш.   Последната ни успешна съвместна инициатива с Бургаски Свободен Университет и в частност с ЦИТН беше през месец юни 2018 г., когато съвместно с екипа на Riechle & De-Massari показахме интересни решения за Data Centers, комуникационни стаи, fiber to the home и различни иновативни и удобни решения за изграждане на високотехнологични комуникационни решения. Ние от 2 Плюс България АД, като дългогодишен партньор на R&M, имахме удоволствието да съдействаме в организацията на това събитие, което се проведе  пред аудиторията на Техническия факултет към Бургаски Свободен Университет.  Инженерната професия е не само професия, но и призвание и начин на живот, който допринася за развитието на високите технологии и като цяло на интелектуалната ни еволюция. Понякога трудно се достигат решения в дадена задача, дори и в започнат проект. Опитът показва, че всичко се постига с много постоянство и упоритост, затова ние Ви препоръчваме да не се отказвате от заложените цели и винаги да търсите решения, за да разширите своя опит с цел постигане на успешна реализация.

Международен проект “Познаването на международните стандарти в подкрепа на професионалното образование и обучение и в отговор на изискванията на пазара” /ISTRA/ № 2016-1-BG01-KA202-023738, финансиран по програма Еразъм+| Стратегически партньорства.

Партньори по проекта са Бургаски свободен университет (БСУ), България– Координатор; Български институт за стандартизация, Латвийски колеж по култура: Рига, Латвия; Бюро по стандартизация на Центъра за стандартизация, акредитация и метрология на Латвия; Технологичен лицей „Джордж Бибеску”: Крайова, Румъния; Средно училище по техническо и електротехническо инженерство: Прешов, Словакия; Професионална търговска гимназия: Бургас, България.

По проект ISTRA са разработени следните курсове: Обучение и работа в Moodle-базирана виртуална среда; Курс по стандарти серия ISO/IEC 27000 – системи за управление сигурността на информацията; Курс по стандарти серия ISO/IEC 31000 – системи за управление на риска. Обучение са преминали над 300 университетски преподаватели, учители, студенти, ученици и представители на бизнеса.

DSC_9630

DSC_9634

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...