В атракция за бургазлии и туристи се превръщат Акве Калиде и крепостта...

В атракция за бургазлии и туристи се превръщат Акве Калиде и крепостта Порос това лято

снимка: интернет

 Изключително интересен обект е самата крепост Порос

Още преди да се изгради крепостната стена, през ІІІ в. на полуостров Форос е имало голямо римско селище и пристанище. От този период при разкопките са открити многобройни материали – монети, керамика, части от бронзови и мраморни статуи. В средата на ІІІ в. е изградена и голяма римска вила. Тя е изключително луксозна – с хипокауст, вътрешните помещения са били облицовани с мраморни плочки, рамките за прозорци също са били мраморни. Отвън вилата е измазана с фина мазилка, покрита със специфичен червен цвят, известен в изкуството като „Помпеанско червено“. С този цвят са били боядисани богатите градски сгради в гр. Помпей.

По-късно, през VІ в., е построена и крепостната стена на Порос. Тя е с дължина 285 м., широка е 2.9 м., укрепена с 4 правоъгълни бойни кули. Тогава е изграден отново и пристанищния комплекс на Порос. Покрай самия морски бряг са построени много складови, жилищни и административни сгради, обслужващи пристанището. Също през VІ в. е бил издигнат голям православен храм – трикорабна едноапсидна базилика с притвор. Подът е бил покрит с големи керамични плочи.

Находките от късната античност (ІV-VІ в.) са многобройни. Сред тях могат да се откроят златни и бронзови монети, много рядък оловен печат от нач. на VІІ в., цели съдове, мраморна колона, глинени лампички и мн. др.

През ХІІІ-ХІV в. Порос се споменава в писмените извори. Той е отбелязан на почти всички известни до този момент средновековни карти от ХІV в. до ХVІІІ в. включително.

 През лятото комплексът Акве Калиде ще е готов да посреща туристи

В момента мястото е строителна площадка, тъй като Община Бургас работи по експонирането на старините и осигуряването на нормална инфраструктура за достъп на туристите.

Вече е реставрирана екзотичната баня, изградена от султан Сюлейман Великолепни през ХVІ в. Тя е изградена в центъра на античната римска баня на Акве Калиде. Османската постройка е квадратна по план. В центъра й е изграден мраморен басейн, в който се е събирала горещата минерална вода, ползвана за лечебни процедури. Покрай стените има множество ванички – курни. Според турския пътешественик Евлия Челеби, султан Сюлейман се е излекувал именно от лечебната вода на Акве Калиде. В знак на благодарност, той построил нова баня и с ферман учредил ежегоден панаир на това място, което довело до голям икономически напредък на района.

Банята е изцяло обновена. Възстановена е мраморната облицовка на стените и басейна, стенописана е в характерния пищен османски стил от ХV-ХVІ в. Работи се по изграждането на посетителски център, детски кът, кафетерия, указателни табла и експозиция.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...