„Вълшебната флейта“ ще свири за децата на Бургас

„Вълшебната флейта“ ще свири за децата на Бургас

Операта на Волфганг Амадеус Моцарт „Вълшебната флейта“, адаптирана специално за деца, ще бъде поставена за пръв път на сцената на Държавна опера – Бургас тази събота, 21 април, от 11 часа.

Премиерата на оперната творба на гениалния Моцарт е във вариант, в който малките любители на музиката ще могат да възприемат едно класическо произведение на достъпен за тях език. В адаптацията децата ще видят спектакъла като една вълшебна приказка, създадена по класическата опера. В нея ще чуят и най-известните арии от „Вълшебната флейта“, познати дори извън оперната сцена – шедьовърът „Отмъщението на Ада“, по-известен като Ария на Царицата на нощта, както и дуетът между Папагено и Папагена. В спектакъла зрителите ще видят някои от най-изявените изпълнители от детските спектакли на Държавна опера – Бургас. Като Тамино на сцената ще излезе Любомир Тодоров, Памина ще бъде Весела Апостолова, Папагено и Папагена ще са Бранимир Недков и Лина Пеева, а самата Царица на нощта ще бъде Стефка Христозова. Трите дами са Благовеста Белева, Невена Михайлова и Магдалена Георгиева, Маностасос ще бъде изпълнен от Мирослав Димитров, като разказвач зрителите ще чуят Дора Фъртунова, а говорителят е Петър Тихолов.

„Вълшебната флейта“ на гения на музиката Моцарт е създадена като опера в две действия в популярния за онова време стил „зингшпил“, или микстура от диалози и пеене. По този начин творбата е много удачна за адаптации като тази, която ще видят малките зрители в събота. Творбата е емблематична за творчеството на австрийския композитор, като най-известната част от нея, арията на Царицата на нощта, е записана и в Златната плоча на Вояджър – грамофонната плоча, поставена на борда на два космически апарата, изстреляни през 1977 г., съдържаща записи на звуци и снимки на разнообразието на живота и културите на Земята.

Либретото разказва за влюбения в принцеса Памина принц Тамино. Той заедно с веселия ловец на птици Папагено тръгват да търсят Памина. Със себе си те носят вълшебна флейта и чародейни звънчета, които да ги пазят от опасности.  След редица препятствия и изпитания, които младите Тамино и Памина и техните приятели Папагено и Папагена преодоляват, накрая се събират и любовта възтържествува. През това време те са преследвани, затваряни, поставяни в безизходица, заклевани да вредят и вършат злини, от страна на майката на Памина – Царицата на нощта, от нейните три дами, от Зарастро и Моностасос. Като възмездие злодеите са сразени от силите на доброто и светлината. Любовта и добрината възтържествуват!

 

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...