Внимание: Грипът „Хонконг“ вече е тук! Превенция и лечение

Внимание: Грипът „Хонконг“ вече е тук! Превенция и лечение

health-total.com

В страната вече има регистриран случай на грипа „Хонконг“ – става въпрос за жена в Русе, съобщи Нова телевизия.

Според лекарите грипът протича много тежко.

Грипът от щам H2N3 – „Хонконг“, може да причини епидемията у нас тази година. Това каза за „24 часа“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Преди грипния сезон у нас специалистите следят какво се случва в южното полукълбо и по-специално в Австралия. През август, когато е зимният сезон при тях, бе пикът на грипната им епидемия. Водещ щам там е бил именно „Хонконг“, затова се предполага, че той ще разболее най-много хора и у нас.

Дали със сигурност ще е той, или другият щам „Мичиган“ (ваксиналният щам на H1N1, познат като свински грип – б.а.) ще стане ясно може би още в края на тази седмица, а епидемията се очаква в края на януари, обясни Кунчев.

„Дотогава ще постъпят повече материали за изследване, ще се види как върви заболеваемостта и ще се очертае кой щам се среща по-често“, допълни той.

Припомняме, вирусът засяга най-бързо възрастните хора и малки деца.Първоначалните му симптоми са по-различни от класическите симптоми на настинка и грип.

Обикновено първите симптоми започват в рамките на 1-2 дни след заразяването. Вирусът започва с болка в гърлото и суха кашлица. Заразените може и да усещат болка в долната част на гърба, ставите, крайниците. В някои случаи е възможна и болка в очите. Понякога грипът се придружава и с хранителни разстройства, стомашна болка, повръщане и други симптоми на стомашно-чревния тракт.

Обикновено всички симптоми би трябвало да изчезнат до няколко дни, но ако след 5 дни пациентите не чувстват подобрение, задължително трябва да потърсят лекарска помощ, обясняват доктори.

Очаква се през този зимен сезон да ни атакува и вирусът „Мичиган“.

Вирусът е от тип А и е изолиран през 2015 година. За разлика от вируса „Хонконг“, „Мичиган“ протича с характерни за обичайните грипни състояния симптоми. Вирусът също атакува първо възрастните хора и малките деца.

От ведомството на Кирил Ананиев уверяват, че ваксинирането със сезонна противогрипна ваксина е най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция. Противовирусните препарати се използват за лечение с цел намаляване продължителността на боледуване и риска от усложнения. Те са най-ефективни ако се приемат в първите 24 до 48 часа от появата на симптомите.

Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат.

Медиците съветват, че е по-добре да избягваме близък контакт с болни лица, както и местата, където има много хора.

Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност. Експертите съветват да се използва и хирургическа маска.

„При заболяване останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини. Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица. Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане. След употреба изхвърляйте носните кърпички в кофата за битов отпадък“, съветват от Здравното министерство.

Ако няма чешма, те съветват ръцете да се почистват с мокри кърпички или дезинфекциращ гел. Почиствайте твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони, дистанционни управления и други често с обикновен почистващ препарат, препоръчват медиците.

Ако няма усложнения, грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите и достатъчно количество течности. Потърсете медицинска помощ при първите симптоми, съветват от МЗ.

Източник: news.bg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...