Българският съюз по балнеология и СПА туризъм отличи д-р Светла Шопова...

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм отличи д-р Светла Шопова с приз „СПА мениджър на годината“ 2018

На годишния конгрес на БСБСПА бяха обсъдени редица важни точки включително предложение за въвеждане на задължителни здравни ваучери

Д-р Светла Шопова бе отличена с награда „СПА мениджър на годината“ на годишния конгрес на Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА). Тя управлява СПА център „6th Sense“ на Гранд Хотел и СПА Приморец от осем години.

„За мен е чест да получа този приз от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм“ – каза на церемонията по награждаването д-р Шопова. „Искам да споделя нещо с вас. Преди осем години собствениците на Гранд Хотел и СПА Приморец ми гласуваха безгранично доверие. Подкрепяха ме и с екипа, с който работя там, смея да твърдя, че изградихме един обект, който заема достойно своето място на европейската СПА карта. Също така искам да споделя пред вас, че като научен работник – асистент в университет „Асен Златаров“, Бургас аз подготвям кадри за нашия бизнес, за нашия сектор и тържествено обещавам, че ще дам всичко от себе си, ще споделя своят опит с тези млади хора, защото те са нашето бъдеще“ – завърши д-р Шопова емоционално изказването си.

Наградата е единственият индивидуален персонален приз на БСБСПА. Доктор Шопова обяви, че я приема не само като лично отличие, а като оценка за качеството, което СПА център „6th Sense“ предлага. В тон с обсъжданите теми и представени на конгреса продуктови линии, тя анонсира предстоящото въвеждане на автентични български продуктови серии с традиционни родни продукти като вино, розово масло и кисело мляко в СПА менюто на ръководеният от нея център „6th Sense”.

Призът „СПА мениджър на годината“ бе връчен на V-тия годишен конгрес на БСБСПА, който се проведе на 26 и 27 септември в Гоце Делчев и Огняново. Събитието бе под надслов „България – лидер в здравния туризъм на Балканите. Четири сезона медикъл/спа, таласо, спа и уелнес туризъм“. Партньори на инициативата са Министерството на туризма и общините Гоце Делчев и Гърмен.

Форумът бе открит официално от Председателят на БСБСПА Сийка Кацарова, зам.-министър на туризма Ирена Георгиева, Президентът на Европейската СПА асоциация Тиери Дюбоа, зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, кметът на община Гърмен Минка Капитанова и кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

Обсъдени бяха многобройни точки, сред които позиционирането на България на международните здравни пазари, анализи и оценки на туризма балнеолечение по поречието на р. Места, значение на транснационалните партньорства и възможности за международна туристическа търговия и други.

Особено важен акцент, които би имал отражение върху заетите на пазара на труда българи, бе представен от Председателят на Контролния съвет на сдружение Национален борд по туризъм доц. д-р Румен Драганов. Той презентира пред аудиторията предложението на туристическия бизнес, работодателите да предоставят на служителите ваучери за здраве. Идеята е те да са на принципа на предоставяните към момента ваучери за храна, които по последни данни възлизат на 260 млн. лева годишно. Искането е стойността на ваучерите за здраве да е сходна. Предвижда се максималната им стойност да е 60 лева или общо 720 лева на година. Сумата работещите ще могат да разходват в някои от 113-те лицензирани СПА, уелнес и балнео центрове у нас. Това би било много силна стъпка в посока подобряване и превенция на здравето, както и действия за справяне с демографския проблем. Друго предимство е фактът, че ваучерите няма да се облагат. Така, работодателите ще ползват данъчни облекчения, а служителите ще могат да се погрижат за здравето си. Идеята е в ход от 10 години в Унгария, като там е довела до 200% ръст на местните туристи. От началото на 2018 ваучерите за здраве са въведени и в Румъния, като растежът на същия показател вече е 15%. Проектът включва и идеята за надграждане на СПА центровете в училища за здраве, където хората и да се учат как да се грижат по-добре за себе си след завръщането си у дома в края на престоя си.

Чуждестранните лектори и гости на конгреса на БСБСПА са споделили отлични отзиви от страната ни и условията за СПА, медикъл, таласо и уелнес туризъм. Препоръката им е за разширяване, надграждане и подобряване на промотирането на наличните ресурси с оглед привличане на по-широка публика от други държави. Като пример в тази посока може да се посочи, че страната ни е втора по термални извори в Европа, след Исландия. Това са особености, които следва да бъдат разработени, за да заеме България полагащото ѝ се място сред най-добрите СПА, медикъл и уелнес дестинации на европейската карта.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...