Българово отбеляза геноцида над българския народ

Българово отбеляза геноцида над българския народ

Със заупокойна молитва в църквата „Св. Атанасий“ започна отбелязването на геноцида над българския народ в Българово. Службата се прави в памет на посечените в края на февруари 1878 година повече от 400 православни християни – българи и гърци.

Ужасните събития се разиграват в двора на храма, където гоненото от башибозука мирно население на тогавашното село Уруменикьой търси спасение.

Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени пред костницата, в която се съхраняват част от останките на избитите християни.

В честванията участваха зам.-кметът на Бургас Руска Бояджиева, кметът на град Българово Йордан Йорданов, общински съветници и граждани.

„Историята трябва да се помни и да се разказва на младите поколения. Миналото не трябва никога да бъде забравяно, а историческите факти са тези, които най-добре показват какво се е случвало в онези години. Затова част от нашата мисия е да съхраняваме паметта на народа ни“, каза по време на церемонията Руска Бояджиева.

Деца от местното ОУ „Васил Левски“ и изпълнители от фолклорната група „Катаница“ изнесоха рецитал с патриотични стихотворения и песни в двора на църквата.

Още снимки

2

3

4

5

6

7

8

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...