Бургас е на първо място в страната по санирани блокове

Бургас е на първо място в страната по санирани блокове

До момента 183 сгради са били санирани в Бургас по Националната програма за енергийна ефективност, съобщава  kmeta.bg.

Това нарежда черноморската община на първо място, съобщи народният представител от ГЕРБ Димитър Бойчев по време на изнесеното заседание на парламентарната комисия по енергетика, което се проведе в Бургас.

В срещата взеха участие председателят на Комисията Делян Добрев, председателят на КЕВР Иван Иванов, директорът на Фонд „Сигурност на електроенергийната система Диян Червенокондев, депутати, зам.-кметът по строителство в община Бургас Чанка Коралска.

„Програмата беше успешна, защото създаде конкуренция на първо място между общините, които се надпреварваха да се включат в нея. В допълнение с ремонт и на съпътстващата инфраструктура на околоблоковите пространства, се променят и облика на жилищните комплекси. Европейската комисия e посочила за пример точно нашата програма при обсъждания на пакета „Чиста енергия за всички европейци“, заяви председателят на комисията Делян Добрев.

От своя страна Чанка Коралска обясни, че домакинствата в обновените блокове имат намаление на разходите за парно и топла вода с около 47%, а спадът при електроенергия е в рамките на 25%.

Поставянето на соларни панели също се е оказало подходящо решение за бургазлии поради добрите климатични условия и големия брой слънчеви дни годишно.

„При едно бъдещо обследване година след санирането на блоковите ще се покаже най-систематизирано ефектът в домакинствата. По този начин дори скептично настроени граждани ще могат да се убедят от събраната база данни какви са ползите от Националната програма“, коментира Коралска.

Представителите на комисията дискутираха темата за екологичния ефект от обновяването на жилищния фонд. Благодарение на изпълнението на Програмата за енергийна ефективност годишно само в Бургас са спестени 120 хил.тона вредни емисии. По данни на МРРБ само от блоковете, санирани до 2017 г., са спестели над 157 килотона въглероден диоксид и

При завършване на всички 2022 сгради в страната ще се пести близо 1 млн. мегаватчаса електроенергия на година и двойно повече вредни емисии

По време на срещата в Бургас членовете на парламентарната комисия обсъдиха възможни варианти за търсене на механизми, чрез които да има продължение на програмата за енергийна ефективност. Възможните източници биха били съфинансиране от собствениците на жилища, които са най-заинтересовани от мярката, европейски програми, международни финансови институции.

Изказана беше също идеята на по-следващ етап за съфинансиране дори и от страна на общини, които имат достатъчен ресурс и при наличието на малък брой блокове в тях.

Източник: kmeta.bg

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Loading Facebook Comments ...